Dit zegt Koning Willem-Alexander over zijn opa’s nazi-lidmaatschap

schermafbeelding 2023 10 06 om 101339
Koning Willem-Alexander heeft openlijk gesproken over het recente nieuws omtrent zijn grootvader, prins Bernhard, en de ontdekking van diens NSDAP-lidmaatschap. De koning benadrukt het belang van transparantie en het erkennen van het verleden. Hoe moeilijk dat soms ook kan zijn.

Reactie van de Koning over NSDAP-lidmaatschap

Onlangs kwam aan het licht dat prins Bernhard, grootvader van Koning Willem-Alexander, een lidmaatschapskaart van de NSDAP had. Dit nieuws veroorzaakte uiteraard veel opschudding, vooral binnen de Joodse gemeenschap in Nederland. De koning, die donderdag sprak voorafgaand aan een ceremonie in het Koninklijk Paleis op de Dam, gaf aan zich goed te kunnen voorstellen hoe groot de impact van dit nieuws is. Hij benadrukte echter het belang van transparantie en zei: "We moeten het verleden onder ogen zien, zelfs de delen die pijnlijk of minder fraai zijn."
Als gebaar van openheid heeft de koning besloten om het koninklijk archief tot 6 september 1948 open te stellen voor onderzoekers. Hierdoor kunnen zij vanaf januari allerlei documenten en brieven uit deze periode inzien.

Details over de NSDAP-lidmaatschap

De lidmaatschapskaart van prins Bernhard kwam aan het licht via de Rijksvoorlichtingsdienst en was een belangrijk onderdeel van het nieuws dat historicus Flip Maarschalkerweerd deelde. Deze historicus, die ook oud-directeur is van het Koninklijk Huisarchief, vermeldde de kaart zowel in de NRC als in zijn boek 'De Achterblijvers'. Maarschalkerweerd ontdekte de kaart toen hij het privéarchief van prins Bernhard onderzocht na diens overlijden.
Interessant is dat prins Bernhard altijd heeft ontkend dat hij lid was van de nazipartij van Adolf Hitler. In een interview met de Volkskrant, dat pas na zijn dood werd gepubliceerd, stelde hij zelfs: "Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi."

Vervolgstappen en reacties

Het CIDI, dat de Joodse gemeenschap in Nederland vertegenwoordigt, dringt aan op een overheidsinquiry naar het verleden van prins Bernhard. Echter, demissionair premier Mark Rutte heeft aangegeven zo'n onderzoek op dit moment niet noodzakelijk te vinden.

↡ Bekijk hier de video ↡