Alex emigreerde naar Zweeds Lapland: ‘We moesten alles opnieuw uitvinden’

travel header blog alex emigreerde
Van wakduiken, oog in oog staan met een eland tot en met een scooter door een sneeuwstorm rijden; voor Alex van der Steen (44) is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld! Alex verhuisde drie jaar geleden met zijn gezin vanuit Nederland naar Zweeds Lapland! Benieuwd naar zijn verhaal?

Zweedse taal & cultuur

Vertel! Hoe kwam je op het idee ineens om naar Zweeds Lapland te verhuizen?
Haha, nee ik wist eigenlijk al sinds ik kind was, dat ik in Zweden wilde wonen. Een aantal jaar geleden heb ik samen met mijn vrouw Dalila een vakantiehuis in Zweden gekocht. De rust en natuur beviel ons zo goed dat we besloten om te gaan emigreren. Onze kinderen waren nog klein en zaten niet niet op school. We dachten als we het nu niet doen, dan gaan we het waarschijnlijk nooit doen.
Hoe ging de emigratie en hoe verliep het eerste jaar?
We zijn een jaar bezig geweest met voorbereiden. Dat is best pittig, maar ook een kwestie van gewoon doen. We moesten ons echt goed inlezen en alles opnieuw uitvinden, zoals de taal, woonsituatie en vrienden maken. Vooral in het eerste jaar was dat best lastig, wennen aan een nieuwe taal en cultuur en ondertussen nog een bedrijf opzetten. Maar uiteindelijk leer je steeds meer mensen kennen en gaat het balletje rollen.
Sinds 2018 hebben we ons bedrijf waarbij we huizen verhuren en tours aanbieden.
We hebben gelukkig geen gekke grote verrassingen gezien zoals je weleens ziet bij ‘Ik Vertrek’.
[caption id="attachment_287995" align="aligncenter" width="510"]
Alex in Zweeds Lapland
Alex in Zweeds Lapland. Foto: Ruben Visser 't Hooft[/caption]

IJskoud

Jullie wonen in Rentjärn, is het daar niet altijd ijs en ijskoud ?
Nee hoor! We wilden én goede winters én goede zomers. In de winter hebben we altijd sneeuw en in de zomer wordt het vaak wel boven de 20 graden.
Hoe zien jullie dagen er uit?
Het ligt er natuurlijk aan wat onze gasten willen. In de winter komen mensen vaak voor huskytours, sneeuwscooters en rendieren of het bekende Noorderlicht. Maar als een van onze gasten zegt: „Ik wil morgen in een wak duiken", dan gaan we een wak maken om hem of haar erin te laten duiken. Wil iemand de hele nacht op een open veld in een tipi slapen? Dan regelen we dat.
[caption id="attachment_287998" align="aligncenter" width="510"]
Zweeds Lapland
Fotocredit: Ruben Visser 't Hooft[/caption]

Geen avondklok of lockdown

Het Coronavirus heeft heel de wereld in z’n greep, hoe beleven jullie het daar?
Eerlijk gezegd hebben we weinig tot geen last van het coronavirus. We dragen hier geen maskers, er is geen avondklok of lockdown. Dat heeft hier ook geen nut, want wie houd je hier ook binnen? Het handhaven van zoiets zou ook lastig zijn aangezien enkel op woensdagochtend de politie even langskomt om te vragen hoe afgelopen week is gegaan. Qua toerisme is het wel rustiger, je merkt dat mensen wel willen maar niet durven. Maar dat gaat binnenkort goed komen.
Wat is jouw beste ervaring tot nu toe? Ooit wel eens verdwaald in het donker, ingesneeuwd geraakt of aangevallen door een rendier?
Oh, dat is moeilijk! Ik liep een keer in een donker in het bos op 15 meter van een moeder eland met een kalf. Dat was wel even eng. Ik heb een keer in m'n eentje op de sneeuwscooter een sneeuwstorm meegemaakt en daardoor uren lang vast gestaan zonder iemand om me heen. Maar ik heb ook om twee uur ´s nachts van de middernachtzon genoten in de bergen, echt geweldig!
[caption id="attachment_287994" align="aligncenter" width="510"]
Alex in Zweeds Lapland
Alex in Zweeds Lapland. Foto: Ruben Visser 't Hooft[/caption]

Zweedse gehaktballetjes en Nederland missen

Eet je nu ook elke dag Zweedse gehaktballetjes en knäckebröd en is Ikea al je lievelingswinkel?
Knäckebröd heet hier hardbröd, maar ik eet het inderdaad wel iedere dag. Zweedse balletjes eten we ook regelmatig. Die zijn hier ook een stuk lekkerder. De dichtstbijzijnde Ikea is 2,5 uur rijden, dus we houden het vooral bij internet shoppen.
Mis je eigenlijk iets aan Nederland?
We missen soms ons sociale leven. De bevolkingsdichtheid is hier (naar boven) afgerond op 1 persoon op 1 vierkante kilometer. Dus je ziet niet heel veel mensen. Maar goed, die ruimte maakt het ook wel weer lekker en we zitten ook weer niet aan de andere kant van de wereld. Het is drie uur vliegen. Dat is prima te overzien.
[caption id="attachment_287993" align="aligncenter" width="510"]
Alex in Zweeds Lapland
Het huis van Alex. Foto: Ruben Visser 't Hooft[/caption] Heb je nog een advies voor andere mensen die ook naar het buitenland willen verhuizen?
Ik weet overigens niet of ik het iedereen kan aanraden, maar er komt voor iedereen in z’n leven een moment dat je weet ‘dit is mijn moment dat het moet gebeuren’. Voor ons was dat drie jaar geleden. En ik heb er tot op de dag van vandaag nog geen minuut spijt van gehad. Foto-credits: Ruben Visser 't Hooft