Je kent ze vast, van die mensen die alles graag netjes en perfect hebben omdat ze anders onrustig worden. Of misschien heb je dat zelf ook. Als je de volgende punten herkent, weet je het zeker.

Je maakt van alles een puzzel

Iets simpels als je brood beleggen is gewoon een hele uitdaging. De boter moet overal even dik en netjes verdeeld over je boterham. Aan alle kanten even ver uitsmeren tot de rand en waar nodig nog een mespuntje erop om het geheel gelijk te strijken. Plakjes kaas snij je in de goeie vorm zodat precies alles belegd is maar niet over elkaar komt, natuurlijk.

Zelfs in restaurants durf je nog te herbeleggen, tot grote schaamte van de mensen die met je obsessieve persoonlijkheid de avond door moeten komen. Maar anders is je eten minder lekker, ofzo.

Sort it out

Voor alles heb je mapjes, bakjes, lades en labels. Je kledingkast hangt waarschijnlijk op kleur en anders in ieder geval op type kledingstuk: korte mouw bij korte mouw, lang bij lang en verschillende soorten sokken liggen netjes van elkaar gescheiden. Hetzelfde geldt voor je boekenverzameling, de keukenkastjes of alle andere opbergplekken.

Ook de apps in je telefoon zijn zorgvuldig gesorteerd en je laptop heeft minstens 100 mapjes zodat je alles netjes kunt ordenen. Het liefst leg je ook nog je M&M’s of Skittles op kleur.

Symmetrie

Alles moet gelijk zijn. Van de inrichting van je huis tot de opmaak van een document. Als links iets staat, moet het rechts ook komen en als iets scheef staat verschuif je het gewoon de nodige 2 milimeter. Je makeup zit altijd on fleek, ook al moet je daar anderhalf uur eerder voor opstaan.

Oh, en wat je ook altijd heerlijk vindt: multiple choice toetsen. De helft van de tijd ben je bezig met het effen inkleuren van de hokjes. Wat soms wel resulteert in een verneukte toets omdat je aan het eind nog 10 vragen moet maken.

Ronde getallen

Iemand vragen de muziek harder te zetten? Don’t think so. Dat doe je liever zelf zodat je kunt zorgen dat het volume op een rond getal staat. Of even, oneven, een veelvoud van vijf. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, het is dat en niets anders. Ook je wekker is zo ingesteld dat ‘ie om het half uur of het kwartier gaat. Iets daar tussenin is geen mogelijkheid.

Controle

Het meest frustrerend zijn de situaties die je niet echt zelf in de hand hebt. Het scherm in een collegezaal dat scheef hangt, bijvoorbeeld. Lampen die niet gelijk geplaatst zijn. Je kunt moeilijk opstaan en er wat aan doen. En wat als je in de rij van de kassa ziet dat de kraag van degene voor je niet goed zit? “Eh… pardon, meneer…” Niet. Doen. Haal diep adem en chill the fuck out. Leer jezelf onder controle houden, dan komt alles goed.