JAKKES! Deze feitjes over oorsmeer gaan je leven veranderen

oorsmeer rumag header blog
Het is geel, plakkerig en heeft een bittere smaak. Nee, we hebben het niet over goedkope limoncello maar over oorsmeer. Iedereen heeft het, sommige mensen eten het en dít moet je erover weten.Of je het gele goedje nou met je nagel uit je oor krabt of een wattenstaafje gebruikt, we hebben ons allemaal weleens afgevraagd waarom we deze smeer produceren of waar die bittere smaak vandaan komt. Niet? Dan wordt het hoogtijd dat je je kennis over oorsmeer vergroot.

Oorsmeer

1. De officiële naam van oorsmeer is cerumen, ook wel oorwas.
2. Oorsmeer bestaat uit 1000-2000 talgklieren die zich mengen met huidschilfers, eiwitten en haartjes. Samen vormt het een kleverige, vette smeer met een ietwat bittere taste.
3. Ranzig? Misschien, maar vooral heel nuttig. Het gele smeer beschermt je oor namelijk tegen vocht, wind, kou en bacteriën. Maar dat is niet alles, je oorsmeer houdt ook ongedierten zoals kakkerlakken en oorwurmen tegen. IEW!
4. Niet iedereen vindt oorsmeer goor. In Oost-Europa werd 'cerumen' - in elk geval tot in de negentiende eeuw - gebruikt als lippenbalsem. Ja echt! Door de oorwas op je lippen te smeren barsten ze niet in de vrieskou. Handige tip voor de wintersport...
5. Haal je iedere dag 'lekker' een wattenstaafje door je gehoorgang? Kappen nu! Het is namelijk zeer onverstandig. Door het gebruik van een wattenstaafje duw je die derrie verder naar achteren en wordt het verwijderen alleen nog maar moeilijker.
6. Maar hoe verwijder je je oorsmeer dan wel? Geloof het of niet, maar als het goed is valt de gele derrie er vanzelf uit door het bewegen van de kaken. Deze beweging zorgt er namelijk voor dat het oorsmeer naar buiten wordt geduwd. Oke, er zijn uitzonderingen. Zo hebben slechts 1 op de 20 mensen last van een oorsmeerprop die kriebel, hardhorendheid of zelfs pijn veroorzaken. Behoor je tot deze groep? Breng dan een bezoekje aan de huisarts, hij of zij kan jouw oren gemakkelijk uitspuiten met water.
7. In Japan kan je dat overigens gewoon op straat laten doen. Mimisouji heet dat. Doormiddel van speciale stokjes genaamd 'mimikaki' pulken ze jouw oorresten uit je oor. Sidenote: Japanners staan bekend om hun droge oorsmeer. Het is bij hun dan ook net effe iets makkelijker te verwijderen.
8. Hoe dat zit? Je kunt iemand afkomst achterhalen door zijn oorsmeer te bekijken. De structuur verschilt namelijk nogal. Zo hebben wij als Westerlingen vaak vette smeuïg smeer en hebben Aziaten vaak een droge korrelige substantie. Vandaar dat oorsmeer vissen zo eenvoudig is in Japan.