Van Michelin-ster gerechten tot combinaties waar je spontaan misselijk van wordt. Voorgerecht tot nagerecht, Fleur gaat wekelijks koken met een behoorlijke dosis frustratie. Deze week:
Schijnstokvisch!

Even serieus

Fleur: ,,Even een wat serieuzere aflevering, want er moeten ook serieuzere maaltijden gekookt worden. in plaats van dat gegeit met frituur en pizza’s. Afgelopen week stond in teken van vrijheid en oorlog, dus ik heb besloten een maaltijd te koken in tijden van oorlog. Dit keer een gerecht dat veel werd gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog.”

Schijnstokvisch is een maaltijd die werd gekookt in de tijden van oorlog. Vroeger toen de apples en de blackberry’s nog aan de bomen hingen, gooide ze de hele tyfus zooi nog in één pan onder het mom van een voedzame ovenschotel.

DIT VIND JE OOK LEUK: RUMAG KOOKCOLLECTIE

Wat heb je nodig?

Schijnstokvisch
diep bord met fijn gesneden uien
6 eieren
aardappelen
1 dl volle melk
50 gram boter of vet
2 kopjes rijst
1 bescuit

Mosterdsaus
0,25 liter water
2 boullionblokjes (groente)
1 eetlepel bloem (dit keer hebben we wel normale bloem)
1 eetlepel mosterd

Start

Tip: Doe je haar omhoog en je schort aan.

Stap 1: Snijd de uien.

Fleurstratie: ,,Op het recept staat een diep bord met fijn gesneden uien, maar daar heb ik eigenlijk helemaal niks aan! Want wat bedoelen ze daarmee? Dus we gaan het allemaal een beetje op de proef doen.”

Stap 2: Schil de aardappelen
Stap 3: Kook de aardappelen in een pan
Stap 4: Kook de rijst gaar in een pan

Fleurstratie: ,,De aardappelen moet je koken, de rijst moet je koken er moet zoveel gekookt worden. Letterlijk alles moet op het vuur. Ik heb daar niet eens genoeg pitten voor. Ik snap niet hoe de mensen in de Eerste Wereldoorlog zoveel pitten hadden.”

Stap 5: Kook de eieren in 7 minuten gaar. Dus dat zijn: hardgekookte eieren.

Tip van Fleur: Leg het ei met een lepel in de pan. Dan kan je hem soepel er in laten glijden. Anders kraakt je hele ei open en ligt er een half ei te zwemmen in je pan.

Stap 6: Nu komt het. Pak een ovenschotel en besmeer die met boter, leg er een laag in van aardappelpuree. Snijd de eieren in schijven en leg ze op de aardappelen. Bestrooi ze met weinig zout en peper.

Fleurstratie: Erik zou alsnog 14 keer aan het zoutmolentje draaien

Stap 7: Bestrooi de rijst over de aardappelen, dan de gebakken uien en bedek dit alles met een rest aardappelpuree. Dan vraag je je af: wtf moest ik nou doen met dat bescuit? Nou we hebben het antwoord! Bestrooi de hele boel met een fijngestampt beschuit en begiet alles met mosterdsaus.

Dan wil je natuurlijk nog weten hoe je de mosterdsaus maakt?

Komt ie:

Stap 1: Maak bouillon van de blokjes

Stap 2: Smelt een stukje boter in de pan, roer de bloem er doorheen en vermeng het al roerend met de bouillon.

Stap 3: Laat het geheel al roerend 5 minuten doorkoken, voeg wat zout toe en roer er als laatst wat mosterdsaus door.

DIT VIND JE OOK LEUK: FLEURSTRATIE FRITUURSPECIAL

Eindresultaat

Fleur: ,,Er is niks mis mee….”
Erik: ,,Het smaakt alleen niet goed?”
Fleur: ,,Hoe bedoel je het smaakt niet goed??”
Erik: ,,Het smaakt alsof we in de oorlog zijn.”
Fleur: ,,Ik zou het niet erg vinden om dit te eten, het is best lekker.”
Erik: ,,Echt? Het is echt focking goor..”

Zelf aan de slag? Kijk dan de video even terug!