Nieuws: 'Gemeenten moeten mensen in drie jaar uit de schulden helpen'

schulden nieuws rumag header blog
Mensen die tot hun nek in de schulden zitten, moeten eerder geholpen worden en zicht krijgen op een schuldenvrij leven. En bij dat alles moet de gemeente gaan helpen.In Nederland hebben ruim 600.000 huishoudens problematische schulden. De maatschappelijke kosten daarvan worden geschat op 15 tot 17 miljard euro per jaar en daar moet nadrukkelijk verandering in komen.

Schulden

Dat is in een notendop wat er in het advies van 'Van schuld naar schone lei' staat, wat vandaag door de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) vandaag aanbiedt aan minister Schouten voor Armoedebeleid. Hierin krijgen gemeenten een belangrijke rol. Het idee is dat zij schuldeisers afkopen en een betalingsregeling treffen zodat inwoners hun schuld in drie jaar tijd kunnen afbetalen aan de gemeente i.p.v. aan de schuldeisers (die vaak de schulden laten oplopen). Wanneer de inwoners niet in staat zijn om hun schulden op tijd af te lossen moet het Rijk bijspringen door middel van een nationaal schuldfonds. Zij staan als het ware dan garant voor de gemeenten.
In Nederland hebben bijna drie miljoen huishoudens moeite om hun boontjes te doppen. Door de hoge inflatie en de sterk gestegen energieprijzen is de kans groot dat ook zíj in de schulden zullen belanden. Om die reden pleit RVS voor snellere opsporing en voorkoming. "We laten mensen nu veel te lang aanmodderen", zegt Jet Bussemaker, voorzitter van de raad tijdens het NOS Radio 1 Journaal. "Als je een keer die schulden hebt moet er een regeling komen, zodat er weer perspectief komt. Als mensen weer perspectief krijgen, is dat ook beter voor de samenleving."
Als het aan de raad ligt neemt de overheid het initiatief als nieuwe wetgeving. "De zorg voor inwoners in kwetsbare omstandigheden moet voorrang krijgen boven de angst voor individuele fraude", aldus de RVS, die hiermee verwijzen naar de kinderopvangtoeslagaffaire waardoor mensen enorm in de schulden raakten omdat ze ten onrechte hoge bedragen moesten terugbetalen aan de fiscus. "Met name de nationale overheid kan echt nog een been bijtrekken als het gaat om schuldenbestrijding", zegt Bussemaker.