Een wereldreis maken tijdens Covid19, kan dat gewoon? Ana (33) en Raymond (35) van @whenyoufinallygetthere doen het! Ze reizen sinds 1 oktober 2020 de wereld rond. Ze begonnen op de Griekse eilanden en vlogen daarna door naar Midden en Zuid-Amerika. Mexico en Colombia. Afgelopen maand hebben ze een spannende zeiltocht gemaakt van Cartagena naar de San Blas Eilanden in Panama. Alles verliep volgens plan, alleen bij aankomst in Panama vasteland bleek Raymond Corona te hebben en daarom zitten zij nu al sinds eind december in quarantaine op een zeilboot in diezelfde haven (Colón bij de ingang van het Panama kanaal).

Ray en Ana op San Blas.
Deze foto is gemaakt voordat Ray Corona kreeg.

Vertel! Hoe kwamen jullie erachter dat Ray corona had?
Ray had de dag voor ons vertrek naar de San Blas eilanden al een flinke oogontsteking opgelopen. Dit was wel een beetje zijn eigen schuld, hij droeg lenzen te lang en in de combinatie met zee en zand is dat niet echt goed. Dus we hadden antibiotica voor hem gekocht. Maar door de medicatie zijn ook de goede bacteriën gedood waardoor Ray waarschijnlijk vatbaarder was voor het virus. We hebben nauwelijks contact gehad met mensen. Dus het is of via de lucht gegaan, geld of misschien heb ik of een van de andere twee zeilers het gehad en aan hem doorgegeven. We hebben met een aantal zeilers gesproken op afstand, maar het kan allemaal snel gaan.

Was het makkelijk om aan een test te komen?
Ja. Bij aankomst in Panama op het vasteland is het verplicht voor iedereen om een test te ondergaan óf 14 dagen in quarantaine te gaan. In de haven van Colón was het makkelijk om aan een test te komen via de havenmeester. Via Whatsapp is er een afspraak gemaakt op de dag van aankomst. De test werd afgenomen op de kade van de haven en binnen 3 uur tijd kregen we de uitslag. De test kost 75 dollar per persoon.

Deze foto is genomen voordat Ray Corona kreeg

Hoe is het om in quarantaine te zijn op een boot? Hebben jullie wel genoeg eten en drinken en hoe komen jullie de dagen door?
Het is best zwaar, omdat we hier natuurlijk niet zelf voor gekozen hebben. Deze quarantaine is ons opgelegd. We moeten er met een positieve mindset doorheen gaan en in zien wat we nog wel allemaal kunnen zoals: zonnen, zwemmen, leuke gesprekken voeren en spelletjes doen. En als je het zo bekijkt, is dat eigenlijk helemaal niet zo erg. We beseffen ons goed dat het veel erger kan. De sfeer op de boot is goed en dit komt ook door onze medereizigers, die gelijk de knop hebben omgezet toen we het nieuws kregen. Ze nemen het ons niet kwalijk en zien de quarantaine als een soort van grote lange oversteek, maar dan met internet en een minder ruwe zee. Voor Raymond was het extra zwaar omdat hij Corona had en zeeziek was. Gelukkig is hij sinds vrijdag vorige week hersteld en symptoomvrij. 

Hadden jullie eigenlijk wel genoeg eten bij jullie?
We hebben het geluk dat we stil liggen in de haven. Ons eten bestellen we online bij een winkel in de haven. De havenmeester komt met een bootje de bestelling afleveren bij onze boot. Hij blijft dan altijd even hangen voor een happy hour (uiteraard op afstand!). Zo heeft hij bijvoorbeeld rum uit Puerto Rico en gin tonic meegenomen om samen te nuttigen) en is heel betrokken.  Verder koken we  zelf op de boot. En de afgelopen dagen hebben we ook drie keer pizza besteld van het restaurant in de haven.  Deze worden ook per boot gebracht door de havenmeester Juan. 

Hebben jullie andere reizigers moeten waarschuwen?
Nee, omdat we nagenoeg niemand van dichtbij hebben gesproken op het moment dat Raymond verschijnselen had en dus besmettelijk was van Corona. Ondanks dat we op reis zijn proberen we wel afstand te houden van medereizigers en lokale bewoners.

Nog even terug naar jullie wereldreis. Hoe is het om nu te reizen? Merken jullie veel van de corona situatie?
We merken de voordelen en nadelen. Op de meeste plekken waar mensen zijn moeten we mondkapjes dragen. zeker we merken sowieso de voordelen als de nadelen ervan. Sommige plekken zoals musea zijn dicht, ook zien we wel wat restaurants die het niet gered hebben en zijn gesloten. Ongeveer 85% van de horeca is open, dus dat is wel meer dan in Nederland. In Colombia was er op 1 wijk na in Cartagena geen avondklok, ook in Mexico konden we vrijwel alles doen. Maar we vliegen volgende week naar Costa Rica en daar is wel een avondklok. Ook je ziet de gezichten van de mensen minder i.v.m de mondkapjes, je moet soms een test afnemen met bijkomende kosten en je moet rekening houden van het openbaar vervoer niet volledig rijdt. 

Er zijn ook positieve kanten aan het reizen tijdens Corona bijvoorbeeld dat er minder toerisme is en dat je mooie plekken voor jezelf hebt. Het is behoorlijk uniek om een wereldwonder als Chitzen Itza in Mexico met weinig mensen te kunnen bezichtigen. 

Ook was heerlijk om door Santorini te lopen en alle foto’s te kunnen maken zonder drukte. Gezien het tijdelijk is, geniet je er extra van. Voor dat je het weet is het massatoerisme terug. Een ander voordeel is dat je meer kortingen en gratis upgrades krijgt in hotels. Iedereen is oprecht geïnteresseerd en nemen ook de tijd om met je te praten. Wat mooi is in deze tijd is dat je onverwachte tours maakt gezien je reist waar het open is. Hierdoor zit er een extra avontuurlijke twist in. En veel lokale ondernemers moeten het hebben van toeristen, hun inkomen valt nu helemaal weg, dus we vinden het fijn dat we ze af en toe nog kunnen helpen. Je merkt ook dat ze heel blij zijn als er toeristen komen. 

Hoe kijken andere mensen naar jullie wereldreis? En hebben jullie ook wel eens kritiek gehad dat jullie ondanks corona toch op reis zijn gegaan?
We hebben in onze familie en vriendenkring veelal positieve reacties gehad op onze wereldreis. Hier zat ook bewondering bij voor de keuze juist in deze tijd. Daarbij waren er ook een klein aantal mensen die wel wat zorgen hebben geuit of het wel allemaal zou kunnen. Niemand heeft echt directe kritiek geleverd op ons plan. De lokale bewoners, dus de mensen van het land zijn heel blij dat we er zijn. Ze zien dit ook als teken van hoop dat de toerisme zal terugkomen. 

Wat is tot nu toe de mooiste plek die jullie hebben gezien?
Voor mij (Ana) was de aankomst op een van de San Blas eilanden genaamd Coco Bandero Cays. Het zag er zo paradijselijk uit met de witte stranden, palmbomen en helder blauwe water. Het leek alsof ik in een poster zat.  Voor Raymond is de mooiste beleving die hij heeft gehad op een paard in Cocora Valley in Colombia. Dit is een groen bergachtig gebied met de hoogste palmbomen ter wereld. 

Cocora Valley in Colombia

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd? Hoelang blijven jullie nog weg?
We zullen de quarantaine moeten uitzitten tot maandag 11 januari. Ons plan is om dinsdag 12 januari per vliegtuig naar Costa Rica te gaan gezien Panama op dit moment in een lockdown zit. We zullen in Costa Rica ongeveer 4 weken rond gaan reizen en in die weken gaan bepalen wat onze volgende bestemming zal zijn. We hebben Frans Polynesië in gedachten en het ziet er nu naar uit dat het open is. We zijn van plan om tot midden mei 2020 buiten Europa te blijven. Op 21 mei hebben we met Raymonds familie op Ibiza afgesproken en in juni willen gaan roadtrippen naar mijn familie in Portugal. 

Wil je Ana & Ray blijven volgen? Check dan hun Instagram: @whenyoufinallygetthere

DIT VIND JE OOK LEUK: Lisette “Reizen begon als hobby, maar nu verdien ik er mijn geld mee.”