Koken met RUMAG: home made roomijs om je vingers bij af te likken

header roomijs
Roomijs, heerlijk tijdens snikhete zomerse dagen - maar ook wanneer het met bakken uit de hemel komt. Je kan het halen bij supermarkt of zelf maken. En dat is een stuk lekkerder!
Ice, ice baby!

Roomijs

Heb je de hele week in de bloedhitte gewerkt, zijn de weersvoorspellingen om te janken wanneer het weekend in zicht komt... Om toch in de zomerse sferen te blijven, hebben we daarom een leuke bezigheid bedacht. Zelf roomijs maken. Waarom zelf roomijs maken als je het ook gewoon kan kopen? Simpel: naast dat het (meestal) lekkerder is, is het vaak ook (afhankelijk hoeveel suiker jein je home made
goedje pleurt) gezonder en een leuke bezigheid met het slechte weer.Voor het maken van roomijs zijn er tientallen recepten, maar wij houden voor deze keer de klassieke wijze aan. Het maken van ijs kan op twee verschillende manieren. Je kan een ijsmachines aanschaffen, deze prijzen variëren van € 30,- tot over de € 1000,- euro, of je maakt het met de hand.

Wat heb je nodig?

Boodschappenlijstje:
  • een leeg vriesvak
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml volle slagroom (dus geen light variant)
  • 4 grote eidooiers (maat L)
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • een platte bak voor in de vriezer
  • een portie geduld
  • alles wat je lekker lijkt om er doorheen te gooien (denk aan vruchten, vanille of chocola)
1. Verwarm de melk tot ongeveer 70 graden au bain-marie. Gaat er geen belletje rinkelen bij au bain-marie? Dat is een techniek waarbij je iets geleidelijk kunt laten opwarmen of afkoelen door het gebruik van een warm of koud water bad. De basis is eigenlijk een pan met een laagje koud of warm water waar je een andere kom op plaatst die het water niet raakt. Zin in vanille roomijs? Snijd dan een vanille peul mee en laat het een half uurtje trekken.2. Mix vervolgens de 4 eidooiers samen met de suiker tot een lichtgelige, dikke massa. Is de suiker volledig opgelost? Schenk dan al roerend het ei-/suikermengsel bij de melk. Wanneer dit één geheel is kan het vuur hoger (maar niet kokend!) en verwarmd worden (ook au bain-marie) tot de eidooiers gaan binden (dat is bij 82 graden).
3. Pas wanneer de eierdooiers gebonden zijn, kan je je schaal van het pannetje dat op het vuur staat halen. Laat dit vervolgens volledig afkoelen om zeker te weten dat je geen salmonella krijgt. Als je extra luchtig ijs wil, kun je het nu nog met de mixer kloppen. Wanneer je ijsbasis te dik is geworden kun je het beter even zeven voordat je het in de koelkast zet.
4. Is je mengsel bijna afgekoeld? Klop dan nu je slagroom lobbig tot stijf en meng het door het afgekoelde mengsel heen. Dit is ook het moment om je ijs (mocht je dat willen) op te fluffen met chocola, vruchten of iets anders lekkers). Goed op smaak? Dan is je roomijs nu klaar.
5. Wanneer je een ijsmachine in de kast hebt staan is het nu tijd om die te ontstoffen en aan te zetten. Geen ijsmachine? Dan begint het echte werk pas nu! Verdeel jouw (vast) overheerlijke ijsmengsel over een platte plaat en stop het vervolgens in de vriezer. Haal het elke 30 minuten even uit te vriezer om een minuutje door te roeren of mixen. Verdeel vervolgens het goedje weer netjes over de plaat en laat het weer 30 minuten vriezen. Hierdoor breek je de ijskristallen en blijven ze mooi klein en zal je ijs zachter en romiger worden. Doe dit ongeveer 6 à 7 keer. Hier had je dus je portie geduld voor nodig...Tip voor alcoholliefhebbers: Wanneer je alcohol door je ijs mengt blijft je ijs lekker zacht. Alcohol bevriest namelijk minder snel dan water. Bij te veel drank wordt het té zacht. Dit kan je voorkomen door voor een scheutje 40% of meer te gaan.