Je kent ze vast, van die mensen die alles graag netjes en perfect hebben omdat ze anders onrustig worden oftewel ze hebben OCD. Misschien ben je er wel zelf een. Als je de volgende punten herkent, weet je het zeker.

“OCD, OCD, OCD, kappen met perfectioneren kan jij nie.”

OCD

Iets simpels als je brood beleggen is gewoon een hele uitdaging. De boter moet overal even dik en netjes over je boterham worden verspreid. Plakjes kaas snij je in de goeie vorm zodat precies alles belegd is maar (natuurlijk) niet over elkaar komt. En ja, zelfs in restaurants durf je nog te herbeleggen. Dit ter grote irritatie van de mensen aan tafel, die de hele avond met een obsessieve persoonlijkheid zoals jij moeten doorkomen. Maar eerlijk is eerlijk, doe je het niet dan ben je al helemaal niet te pruimen. 

Mierenneuker

Voor alles heb je mapjes, bakjes, lades en labels. Je kledingkast hangt waarschijnlijk op kleur en anders in ieder geval op type kledingstuk: korte mouw bij korte mouw, lang bij lang en verschillende soorten sokken liggen netjes van elkaar gescheiden. Hetzelfde geldt voor je boekenverzameling, de keukenkastjes, M&M’s, Skittles of alle andere opbergplekken. Is dat alles waaraan je een OCD’er herkent? NEEN, ook de apps in je telefoon zijn zorgvuldig gesorteerd en je laptop heeft minstens 100 mapjes zodat je alles netjes kunt ordenen.

Symmetrie

Alles moet gelijk zijn. Van de inrichting van je huis tot de opmaak van een document. Als links iets staat, moet het rechts ook komen en als iets scheef staat verschuif je het gewoon de nodige 2 milimeter. Wat betreft je make-up? Dat zit altijd on fleek, ook al moet je daar anderhalf uur eerder voor opstaan.

Oh, en wat je ook altijd heerlijk vindt: multiple choice toetsen. De helft van de tijd ben je bezig met het effen inkleuren van de hokjes. Wat soms wel resulteert in een verneukte toets omdat je aan het eind nog 10 vragen moet maken.

Ronde getallen

Iemand vragen de muziek harder te zetten? Don’t think so. Dat doe je liever zelf zodat je kunt zorgen dat het volume op een rond getal staat. Of even, oneven, een veelvoud van vijf. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, het is dat en niets anders. Ook je wekker is zo ingesteld dat ‘ie om het half uur of het kwartier gaat. Iets daar tussenin is NO OPTION.

Controle

Het meest frustrerend zijn de situaties die je niet echt zelf in de hand hebt. Het scherm in een collegezaal dat scheef hangt, bijvoorbeeld. Lampen die niet gelijk geplaatst zijn. Je kunt moeilijk opstaan en er wat aan doen. En wat als je in de rij van de kassa ziet dat de kraag van degene voor je niet goed zit? “Eh… pardon, meneer…” Niet. Doen! Haal diep adem en chill the fuck out. Leer jezelf onder controle houden, dan komt alles goed.

VIND JE OOK LEUK:
VAN DISPUUTSTRUTJE TOT PAARDENWIJF: WELK TYPE MEISJE BEN JIJ?