Zo stel je een erfeniscontact in op je telefoon

whatsapp image 2023 07 28 at 154005
Het is belangrijk om na te denken over wie toegang krijgt tot je digitale gegevens als je er niet meer bent. Met Apple's software-update voor iPhone en Mac, kun je een zogenaamde 'erfeniscontact' instellen. Dit betekent dat een door jou vertrouwd persoon toegang krijgt tot je accountgegevens na je overlijden. Hoe handig is dat?!

Erfeniscontact

Je telefoon is vaak een goudmijn aan waardevolle informatie voor je nabestaanden, zoals een opgeslagen adressenlijst. Maar het gaat verder dan dat: het kan ook een schat aan foto's en persoonlijke documenten bevatten. Een belangrijk deel van deze gegevens van je iPhone en Mac wordt opgeslagen in je iCloud-account. Door een erfeniscontact aan te wijzen, kun je deze persoon officiële toegang geven tot deze gegevens.
ios 16 iphone 13 pro settings apple id password security legacy contact on tap

Hoe?

Voor een iPhone, iPad of iPod touch ga je naar Instellingen, tik je op je naam, kies je 'Wachtwoord en beveiliging' en vervolgens 'Erfeniscontact'. Klik op 'Voeg erfeniscontact toe'. Je moet mogelijk je identiteit verifiëren met Face ID, Touch ID of je apparaatcode. Op een Mac volg je een vergelijkbaar proces. Het nieuwe erfeniscontact ontvangt digitaal een toegangssleutel die belangrijk is om toegang te krijgen tot de data. De combinatie van deze sleutel en een overlijdensakte geeft je nabestaande toegang tot de iCloud-gegevens.

Voor Android-gebruikers

Voor Android-gebruikers, die het besturingssysteem van Google gebruiken, werkt het proces iets anders. Google laat je inactiviteitsvoorkeuren instellen, zoals de tijdspanne van inactiviteit waarna iemand op de hoogte wordt gebracht en toegang kan krijgen tot je Google-data (inclusief YouTube en Gmail). Je kunt zelf bepalen welke informatie wel en niet wordt vrijgegeven. Als er geen actie wordt ondernomen en je account twee jaar inactief is, wordt je account volledig verwijderd.