Skip to main content

‘Blijf met je vieze gore onvolgroeide klauwen van vrouwen af’, las ik afgelopen week op Fucking Feminine naar aanleiding van de schokkende beelden van Jorik Scholten. Het zorgde voor een glimlach op mijn gezicht. In eerste instantie omdat het er éindelijk op lijkt dat er actie in de taxi komt.
Want hoewel Jaimie geen aangifte heeft gedaan tegen haar verloofde, heeft ze wél de moed verzameld om op haar eigen manier voor zichzelf op te komen. Hiermee is ze hopelijk een voorbeeld voor anderen.

Losse handjes

Toch duurde het niet lang voordat die glimlach in een diepe frons veranderde. Want in wat voor wereld leven we dat we dit soort wake up calls nodig hebben om mannen (vaak met macht) op hun plek willen en moéten zetten? En dan focus ik me nu alleen op het onderwerp huiselijk geweld, want anders is het spectrum simpelweg te groot. Waar zijn de gentlemans gebleven? De Beau van Erven Dorens die hun vrouwen op handen en voeten dragen, die het vanzelfsprekend vinden om zich galant op te stellen tegenover een vrouw en zich niet kunnen voorstellen dat je een vrouw (in wat voor situatie dan ook) slaat, duwt, bedreigt of afperst.
Maar wellicht kan ik mezelf beter afvragen: wanneer is het acceptabel geworden dat mannen gewelddadig gedrag vertonen tegenover vrouwen waar zelfs de honden geen brood van lusten? – Het Ibiza tafereel leek namelijk weinig invloed te hebben op het succes van Jorik. Het liefst zou ik nu willen roepen dat het een ‘generatiefoutje’ is. Dat er een knik in het denksysteem zit waardoor de Lil’ Kleine’s van deze wereld ver naast hun schoenen zijn gaan lopen, maar dat we die knik doormiddel van ‘cancelen’ kunnen ombuigen tot een betere wereld. Maar ik vrees het ergste. Want macht betekent dominantie en daar tegenover staat onderdanigheid. En zolang dominantie wordt verward met het recht hebben zich schofterig te gedragen ziet het er niet rooskleurig uit.

Hufter

Misschien moeten we ons afvragen waar het vandaan komt dat sommige mannen denken dat ze zich als een hufter mogen gedragen. Wordt het ons misschien met de paplepel ingegoten? Door de influencers die ondanks hun gewelddadige imago wel rijk en beroemd worden (en blijven)? Door de videoclips waar vrouwen als stront worden behandeld? Door de gratis pornofilms waarin we kunnen zien hoe vrouwen worden gefist? Door de games waar kinderen (voornamelijk jongens) vanaf een jaar of zeven mensen slaan, schoppen en zelfs liquideren ‘voor de lol’? Of komt het door immens populaire series als Mocro Maffia waar dominatie (ook tegen vrouwen) toch ergens een ‘stoere’ indruk wekt?
Weten we wat de invloed is van al die merkwaardige beelden die in het kinderbrein worden opgeslagen? Is dit het voorbeeld wat we aan onze kinderen willen geven waardoor we ons naderhand moeten afvragen waar de gentlemans zijn gebleven? Of wordt het tijd om op te voeden en het respecteren van vrouwen te stimuleren, net zo lang totdat alle (machtige) mannen van Nederland een Beau van Erven Dorens willen zijn.
Ben jij of ken jij iemand in een onveilige situatie? Bel dan Veilig thuis 0800-2000

LEES OOK:
EMMA’S DILEMMA: ‘BESTAAT ER EEN GROTERE FRUSTRATIE DAN NATTE HANDDOEKEN IN BED?’