Skip to main content

Voeten, menig mens gruwelt al bij het idee van die vijftenige objecten die onderaan je lichaam bungelen. Toch kunnen we eigenlijk niet zonder en daarom zetten we wat leuke feiten en cijfers voor je op een rij.

Voeten

1. Wist je bijvoorbeeld dat een voet uit maar liefst 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden bestaat? Alle botjes in beide voeten vormen samen zelfs een kwart van alle beenderen in je hele lichaam. En dat is nog niet alles. Om dat hele zooitje te kunnen bewegen heb je 19 voetspieren en 11 onderbeenspieren nodig.
2. Wist je dat vrouwen vier keer zo vaak last hebben van pijnlijke pootjes dan mannen? Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat 9 op de 10 vrouwen weleens (of altijd) te kleine schoenen koopt.
3. Wist je dat je voeten samen ongeveer 250.000 zweetkliertjes tellen die ruim een kwart liter vocht per dag afscheiden. JA ECHT! Het niet hebben van zweetvoeten is dus eigenlijk een wonder.
4. Wist je dat het zelden voorkomt dat je voeten even groot zijn? Koop daarom nieuwe schoenen aan de hand van je grote poot. Meet ze ook af en toe op. Je voeten kunnen tijdens je volwassen leven tot anderhalve maat blijven doorgroeien.
5. Wist je dat dat overigens minimaal is als je dat vergelijkt met kinderen jonger dan zestien maanden? Zij hebben iedere twee maanden een grotere schoenmaat nodig.
6. Wist je dat je teennagels minder snel groeien dan je vingernagels? En dat je je nagels vrij makkelijk kunt beschadigen? Lak daarom eerst een basecoat onder je gekleurde lak. Zo loop je minder kans op verkleuring van je nagels.
7. Wist je ook dat je voeten volgens verschillende geneeswijzen je gezondheid weerspiegelen? De eerste symptomen van hart-en vaatproblemen zijn volgens die geneeswijzen te zien aan je voeten.
8. Wist je dat je gemiddeld 8.000 tot 10.000 stappen per dag zet? In een mensenleven is dit opgeteld 185.000 kilometer, dat is meer dan vier keer de wereld rond!
9. En tot slot: wist je dat de grootste voet ter wereld maat 62 is? Deze voeten zijn maar liefst 43 centimeter lang!
Benieuwd hoe De Bachelor samen met zijn vrienden van StukTV een vriendengroep uitdaagt om voeten schoon te likken? Bekijk dan onderstaande video.

LEES OOK:
PUKKELS, PUSTELS, PUISTJES: OP DEZE BIJZONDERE MANIEREN KOM JE ER VANAF