Skip to main content

Zeg je vrijdag de 13e, dan zeg je ongeluk – of in ieder geval bijgeloof. Je kan het onzin vinden, maar op deze dag worden er toch echt minder huwelijken gesloten, zijn er mensen niet vliegen en zijn er zelfs mensen die niet naar hun werk gaan.
Hoe de angst voor vrijdag de 13e heet? Paraskevidekatriafobie. Mond vol hè? Klopt, we hakken heb daarom even in stukjes. Paraskevi, is het Griekse woord voor vrijdag, deka (tien) en tria (drie), samen dus dertien.

Vrijdag de 13e

Om uit te kunnen leggen waar deze angst vandaan komt, moeten we terug in de tijd. Naar de kruisiging van Jezus om precies te zijn. De beste man werd namelijk op een vrijdag gekruisigd, de dag die we nu gek genoeg Goede Vrijdag noemen. Waar het getal dertien vandaan komt? Er waren dertien aanwezigen bij het Laatste Avondmaal. Sindsdien wordt het getal dertien en (zeker in combinatie met) vrijdag daardoor door velen gevreesd. Dat heeft uiteraard allemaal te maken met bijgeloof. Een gedachtegoed dat generatie op generatie wordt overgebracht. En dat is lastig te doorbreken, zo blijkt. Want in de VS hebben ze vaak geen dertiende verdieping en ook veel Franse steden gebruiken het huisnummer dertien niet.

Bijgeloven

Niet alleen het getal dertien en vrijdagse 13e zorgen voor de nodige bijgeloven ook onderstaande situaties kunnen voor een hoop bijgelovige ellende zorgen.
1. Onder een ladder doorlopen
Angst: een schuine ladder vormt samen met de muur en grond een driehoek, en een driehoek is het symbool van de heilige-drie eenheid. Loop je daar doorheen dan hoor je bij de duivel.
2. Je verjaardag eerder vieren
Angst: wanneer je je verjaardag eerder viert (en dus eerder cadeaus ontvangt dan eigenlijk de bedoeling is) brengt dat ongeluk.
3. Schoenen op tafel
Angst: schoenen op tafel betekent armoede. Niet echt handig voor de schoenenliefhebbers.
4. Zout
Angst: zout omstoten, betekent ruzie. En dat voorkom je door het omgestoten zout met je linker hand over je rechter schouder te gooien.
5. Omgekeerde hoefijzers
Angst: hoefijzers brengen geluk, maar als ze ondersteboven worden opgehangen, kan het geluk er volgens uitstromen…
6. Paraplu binnen
Angst: het openen van een paraplu in huis brengt volgens velen ook ongeluk. Volgens legendes beschermt een paraplu je namelijk tegen de storm van het leven, en door de paraplu in huis te openen, beledig je de beschermers.

Rummagers

Om erachter te komen of de Rumaggers een beetje bijgelovig waren vroegen we het op de man af. En dit zijn hun antwoorden:
“Ik ben jarig op vrijdag de 13e, dus het is mijn geluksdag.”
“Ik geloof in de heilige honingbij.”
“3x op vrijdag de 13e een auto-ongeluk gehad. Ik blijf dus thuis.”
“Ik ga morgen trouwen.”
“Mijn oudste zoon is geboren op vrijdag de 13e en ik ben ook getrouwd op de 13e. Geluksdag dus.”
“Ik ontwijk het getal 6 liever. Te bang!”
“Als er dingen ruk gaan, schuif ik het gewoon daarop af.”
“Whaa niet over nagedacht. Heb morgen mijn tweede vaccinatie ingepland. DOODENG.”
“Net een zwarte kat gekocht, dat wordt feest.”
“Mijn oma is jarig, maar we vieren het de 14e.”
“Als de klok gelijk staat dus 10:10 bijvoorbeeld met ik van mezelf op de grond tikken – anders brengt het ongeluk.”
“Morgen vrijdag de 13e en ik heb mn theorie examen HELP!”

LEES OOK:
LICHAAMSHAAR KUT? NIET ALS JE DEZE HANDIGE WEETJES DOORNEEMT