Skip to main content

Proest jij het uit bij het zien van een kattenfilmpje? Kan je het niet laten om even te aaien als er eentje langsloopt? En staat jouw filmrol vol met katten: kortom, hoor jij bij team katten? Test dan hier je kattenkennis.

Miauw!

Kattenweetjes

Wist je dat…. Katten geen zoet kunnen proeven? Dat heeft met een genetische afwijking te maken.
Wist je dat…. Katten hun snorharen gebruiken om er achter te komen of ze door een opening kunnen? Het fungeert als een soort meetlint. Tikken ze met hun snorharen tegen de randen van een opening, dan is dat het signaal dat de rest ook niet zal passen.
Wist je dat…. Katten water niet oplikken, maar opstrijken met hun tong? Het tongetje van de kat gaat ongeveer vier keer per seconde langs het water. Hierdoor halen ze per haal 0,01 milliliter water op. Deze voer en waterdispenser zorgt altijd voor de ideale hoeveelheid voeding.
Wist je dat…. Katten net als mensen links- of rechtshandig -of beter gezegd- potig zijn? Vandaar dat je ze vaak hetzelfde pootje aandacht ziet trekken.
Wist je dat…. De voorpoten van een kat uit vijf tenen bestaan en de achterpoten ‘maar’ uit vier?
Wist je dat…. Ze enkel uit de kussentjes van hun poten kunnen zweten?
Wist je dat…. Slapen de grootste bezigheid is van katten? Gemiddeld slaapt een kat 70% van zijn of haar leven. Een lekkere kattenmand, bijvoorbeeld deze, is dus heel belangrijk.
Wist je dat…. Katten dol zijn op ‘pussy sushi’? (klik hier voor het recept)

Katten namen

Wist je dat… Luna, Simba en Tijgertje de top drie sieren van populairste kattennamen?
Wist je dat…. Katten hebben de stof taurine nodig om te kunnen zien. Dat is een aminozuur dat voornamelijk te vinden is in vlees, vis en schaaldieren dat in deze kattenvoermix zit.
Wist je dat…. Pis van katten licht geeft als je er met een UV-lamp op schijnt? Ideaal trucje om erachter te komen of jouw ’trouwe’ viervoeter een ongelukje heeft gehad op het vloerkleed…
Wist je dat…. Maar slechts 30% van alle kattenprooien daadwerkelijk wordt opgepeuzeld? Waarom hij of zij dan toch de neiging heeft om te killen? Het klinkt misschien wat vreemd, maar dit is een manier om te laten zien dat ze hun baasje waarderen.
Wist je dat….  Er sprake kan zijn van meerdere vaders in één nestje kittens?
En tot slot: wist je dat…. Deze huisdieren de stem van hun baasje herkennen? Ze horen je dus wel, ze negeren je alleen… Waar we dat vandaan hebben? Dit boekje!
En tot aller aller laatste slot even een kleinigheidje voor de liefhebber:

LEES OOK:
KATTENVROUWTJE? DEZE KATTENCAFÉS IN NEDERLAND MOET JE BEZOCHT HEBBEN