Hoewel rokjesdag met dit hondenweer een ver-van-je-bed-show lijkt, breekt die dag sneller aan dan je lief is. Melkflessen? Geen paniek, zelfbruiner is de oplossing. Maar wat zijn de do’s en don’ts eigenlijk?

Spray, doekjes of lotion: op het gebied van een fake tan is de keuze reuze. Daarbij is het aanbrengen heus niet altijd zo gemakkelijk als de reclame op de buis je doet geloven. Het is dan ook verstandig om je een klein beetje te verdiepen in het magische goedje wanneer je egaal voor de dag wil komen.

Zelfbruiner

1. Dihydroxyacetone

Dihy…watte horen we je nu denken? Ja, dat is inderdaad een hele mond vol. Dihydroxyacetone (ook DHA genoemd) is de werkzame stof in zelfbruiner. Het is een kunstmatige suiker en reageert met de eiwitten in de bovenste laag van je huid. En waar bestaat je bovenste huidlaag uit? Dode huidcellen. De reden waarom jij verkleurt van zelfbruiner is dus simpel gezegd en combinatie van dode huidcellen en een schepje (kunstmatige) suiker.

2. Scrubben

Gezien het feit dat DHA dol is op dode huidcellen is het belangrijk om goed te scrubben. We herhalen: goed scrubben! Denk dan vooral aan je de stukjes huid die droog en dik zijn zoals je ellebogen, knieën en enkels. Net jammer wanneer je ellebogen het bruiningsgoedje opzuigen als een spons en je vervolgens je coltrui uit de kast moet trekken in plaats van je rokje.

3. Kleurtje

Nog een groentje op het gebied van fake tans? Kies dan voor een lotion met een kleurtje zodat je duidelijk ziet welke delen van je lichaam je wel en niet hebt ingesmeerd. Dit trekt uiteraard vanzelf in, maar verkleint de kans op ‘ongelukjes’ aanzienlijk!

4. No (g)olie

Om de kleur zo lang mogelijk te behouden is het verstandig om je huid soepel en vet te houden. Maar let op! DHA lost op in olie dus laat producten op oliebasis de komende week lekker links liggen.

5. Even wachten nog!

Het bruiningseffect is meestal al binnen een uur te zien. Het bruiningsresultaat vaak pas na een uur of acht. Voor sommige zelfbruiners geldt zelfs een inwerktijd van 24 uur. Niet tevreden met het resultaat? Heb geduld. De kans dat je er als een Oempa Loempa uit gaat zien na een tweede portie is namelijk groot. Tja, en dan moet je het toch echt doen met dit ‘Oranje is niet echt mij kleur’ shirt, dat overigens flink is afgeprijsd tijdens de RUMAG korting 10-daagse.

LEES OOK:
WAAR MOGEN WE NAAR TOE OP VAKANTIE?