Skip to main content

Nu je veel thuis zit kun je van alles gaan doen waar je gelukkig van wordt; oftewel zuipen, Netflixen en gamen. Maar je kan ook met je luie reet van de bank komen en de kans grijpen om jezelf een nieuwe levensstijl aan te leren. Hoe je dat doet?
Neem een voorbeeld aan de Finnen. Finland is in maart voor de derde keer op rij uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. En een beetje geluk kunnen we op dit moment allemaal wel gebruiken. Gelukkig zijn de Finnen de beroerdste niet. Zij delen graag hun tips voor een oh zo gelukkig leven. Uiteraard zijn deze tips allemaal gebaseerd op de isolatie-lifetstyle. Komen ze dan!

Tip 1: Neem een koude douche 

Ik begrijp niet dat mensen dit vrijwillig doen, want alleen al bij de gedachte krijg ik rillingen. Het is namelijk al moeilijk genoeg om uit mijn bed te komen en mijn lichaam te verplaatsen van mijn slaapkamer naar de badkamer.  Toch zijn er dus mensen die voor de lol een koude douche nemen. Maar goed, het schijnt dus dat je na een koude plons gelukshormonen aanmaakt, die op natuurlijke wijze de stress in je leven verminderen. Let op: je moet dit wel een aantal minuten volhouden. De doucheknop in één keer omdraaien van koud naar warm heeft dus geen zin. De Finnen noemen het doorzettingsvermogen en volharding. Ik noem het liever het opfokken van mijn ochtend, maar ieder z’n ding.
Neem een koude douche

Tip 2: Ga thuis lezen 

Makkelijker gezegd, dan gedaan. Probeer dit maar eens met twee gillende koters die vragen of ze nou eindelijk klaar zijn met die rekensommen. #respectvoordemoedersdienuopeensjufmoetenspelen
Verder snap ik de Finnen echt wel. In alle rust kunnen lezen is iets wat je iedereen gunt. Zelf ben ik al drie keer begonnen aan hetzelfde boek sinds corona in Nederland uitbrak. Mijn highscore is hoofdstuk drie. But still trying.
DIT VIND JE OOK LEUK: 8 X DE LEUKSTE VIRTUELE TOERISTISCHE ATTRACTIES

Tip 3: Beleef een mooi virtueel wandelpad in de natuur thuis op de bank

Voor degene die in Finland zijn geweest kunnen beamen dat Finland een prachtige natuur heeft. Meer dan de helft van Finland bestaat uit bossen. Bossen zijn groen (no shit, Sherlock) en naast de natuur staat de kleur groen ook voor rust en kalmte. Veel Finnen hebben dan ook een buitenhuis in de bossen om te relaxen. Zij isoleren zich hier vrijwillig en voelen zich hier niet eenzaam en alleen, maar juist vredig en ontspannen. Ja, ik zou het persoonlijk ook niet heel erg vinden om een extra huis te hebben. Of überhaupt een eigen gekocht huis!
Maar dat terzijde. Dus; neem plaats op de bank, open de natuurgeluiden op Spotify en doe je ogen dicht. Voel je het briesje al? Ruik je het al? Nou het enige wat ik ruik zijn de stinkvoeten van mijn vader die naast mij op de bank ploft.

Tip 4: Maak van eten een hoogtepunt!

Een echte Finse specialiteit is het kaneelbroodje (vergelijk het met ons Nederlandse kroketje). Thuis, uit of op het werk; overal wordt het gegeten. Vaak in combinatie met een bakkie pleur. Er is zelfs een eigen naam voor bedacht; pullakahvit. De letterlijke vertaling hiervan is ‘’broodje koffie’’. En het eten van dat kaneelbroodje wordt zelfs gezien als hoogtepunt van de dag. Kan ik begrijpen; het grijpen van die kroket uit de muur bij de FEBO behoort ook vaak tot het hoogtepunt van mijn dag. Dus heb je genoeg bananenbrood gebakken in quarantaine? Hier een recept om zelf pullakahvit te maken.

pullakahvit

Pullakahvit

Tip 5: Teleporteer jezelf een museum in

Naast de natuur is de kunst- en cultuursector in Finland ook erg aantrekkelijk. Finnen gebruiken kunst om het brein tot rust te laten komen en het stressniveau te verlagen. Bekijk online galerijen op websites of op sociale media en ervaar zelf hoe gelukkig jij kan worden door het zien van Finse kunst. Het Atheneum Kunstmuseum in Helsinki heeft ruim 20.000 schilderijen, sculpturen en tekeningen in bezit. Als je na het zien van al deze 20.000 kunstwerken nog niet ontspannen bent, dan is deze Finse levensstijl waarschijnlijk niets voor jou.
DIT VIND JE OOK LEUK: 10 X DE BESTE KIJKTIPS VOOR ALLE REISLIEFHEBBERS 
Was je mij al kwijt na het lezen van de eerste tip? I feel you. Maar hé, hier heb je de tips om net zo gelukkig te worden als de mensen in het gelukkigste land ter wereld. Doe ermee wat je wil. Of niet.

Bron: Visit Finland