Dit houdt het Amelandse Sunneklaas écht in

844d6769 19f8 4efa 946a 7830795d610f
Op het waddeneiland Ameland is het Sunterklaas-feest, dat elk jaar op 4 en 5 december gevierd wordt, een diepgewortelde traditie die in nevelen is gehuld. De gemeente verzoekt bezoekers om na 17.00 uur niet buiten te zijn, een gebruik dat strikt wordt nageleefd en waarover buitenstaanders weinig te weten komen.

Sunneklaas

De voorbereiding voor dit unieke feest begint maanden van tevoren. In het geheim werken verschillende groepen aan hun kostuums, vroeger van crêpepapier, tegenwoordig ook kant-en-klaar gekocht. De eerste dag is gericht op de jeugd en naarmate de avond vordert, voegen volwassenen zich bij de festiviteiten.
Op de tweede dag nemen de volwassenen het over. Mannen, gehuld in witte lakens met maskers en buffelhoorns, 'vegen de baan' terwijl vrouwen binnenblijven. Als de avond valt, vinden in open huizen en hotels de spelen plaats, waarbij mannen in hun kostuums actuele thema's uitbeelden. De onherkenbaarheid speelt een grote rol; iedereen probeert te raden wie er achter de maskers zit, en soms mengen vrouwen zich stiekem in het spel. Deze avond is een toonbeeld van de verborgen kant van Ameland, waar traditie en mysterie hand in hand gaan.

Cameraploeg

Frits, een oude inwoner van Ameland, vindt het niet goed dat Amelanders dinsdag een cameraploeg lastigvielen. Hij begrijpt het wel: zij horen daar niet en verstoren een traditie. De gemeente Ameland zegt nog niks over de toekomst van Sunneklaas. Ze willen dat iedereen de regels volgt, want het feest zorgt voor veel plezier. Het is normaal een leuk familiefeest. Politie en Openbaar Ministerie onderzoeken het incident met Powned en de politie kijkt ook naar hun eigen optreden.