Zijn steekproeven bij zelfscankassa willekeurig of toch niet?

tara clark gk8lg7dshwa unsplash 2
Iedereen kent de situatie wel: je hebt weinig tijd, je wilt snel wat boodschappen doen, en kiest daarom voor de zelfscankassa. Het belooft een snelle en vlotte afhandeling, maar net wanneer je haast hebt, word je geselecteerd voor een controle. Hoewel supermarkten beweren dat deze controles volledig willekeurig zijn, zijn er factoren die deze 'willekeurigheid' in een ander daglicht plaatsen.

Steekproeven bij zelfscankassa: willekeurig of strategie?

Met de populariteit van zelfscankassa's is het niet verrassend dat supermarkten hun beveiliging hebben aangescherpt. Immers, de mogelijkheid om zelf producten te scannen opent de deuren voor mogelijke winkeldiefstal. Hoewel supermarkten de controles verkopen als volledig willekeurig, en daarmee eerlijk voor elke klant, wijst onderzoek uit dat er wel degelijk methoden zijn achter de selectie.

Duur van je winkelbezoek

Zodra je een scanner uit zijn houder neemt, wordt de tijd geregistreerd. Mensen die van plan zijn iets te stelen, blijken gemiddeld langer in de winkel te blijven dan klanten die snel hun boodschappen doen. Dit heeft te maken met het zoeken naar gelegenheden of het wachten op minder drukke momenten. Mocht je dus langer dan gemiddeld in de supermarkt blijven, wellicht omdat je iets specifieks zoekt of een praatje maakt, dan kan het zijn dat je bij de uitgang gevraagd wordt voor een controle.

Opvallend bij zelfscankassa

Een ander interessant gegeven is dat bepaalde productcombinaties vaker gestolen worden. Denk aan combinaties van artikelen die logisch samen gebruikt worden, zoals scheermesjes met scheerschuim. Als je één product van zo'n bekende combinatie hebt, maar het andere product ontbreekt, kan dit de aandacht trekken.