Dit moet je weten voordat je gaat stemmen!

1600x900
Het is weer zover: we kunnen onze stem uitbrengen voor de Tweede Kamer. Maar wat moet je allemaal weten voordat je naar het stemlokaal gaat?

Wat moet je meenemen om te stemmen?

Om te stemmen moet je twee dingen meenemen: je stempas en een geldig legitimatiebewijs. Dit mag een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Let op: het legitimatiebewijs mag op de dag van stemming maximaal vijf jaar verlopen zijn.
Woon je in een andere gemeente? Dan is een kiezerspas nodig. Deze had je vooraf moeten aanvragen.
Blanco stemmen doe je door het stemformulier leeg te laten. Dit heeft geen invloed op de zetelverdeling, omdat alleen stemmen op kandidaten meetellen. Een blanco stem gaat dus niet naar de grootste partij. Het is een manier om je stemrecht uit te oefenen zonder een specifieke keuze te maken.

Stemtijden en locaties

De meeste stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur. Voor bijzondere en mobiele stembureaus kunnen de tijden verschillen.
Kijk op waarismijnstemlokaal.nl voor jouw stemlokaal en de exacte openingstijden. Sommige stembureaus, zoals in winkelcentra, sluiten eerder.

Eenmaal in het stemhokje...

Je moet alleen stemmen vanwege het stemgeheim. Dit voorkomt dwangstemmen. Mensen met een lichamelijke beperking mogen wel hulp krijgen.
Kinderen mogen mee, zolang ze het stemproces niet beïnvloeden.
Foto's: Foto's maken is toegestaan, maar respecteer de privacy van anderen. De 'stemfie' is toegestaan, maar zorg dat je het stemgeheim niet schendt.
Maak je een fout? Vraag dan om een nieuw stembiljet. Dit mag eenmaal. Zo zorg je ervoor dat je stem telt.

↡ Bekijk hier de video ↡