Op deze manier wordt geld witgewassen via Spotify

schermafbeelding 2023 07 24 om 163318
Er is een opvallende manier ontdekt waarop criminele groepen in Zweden geld proberen te verbergen: via muziekstreams op Spotify . Het lijkt erop dat ze mensen betalen om naar bepaalde muzieknummers te luisteren, en zo verdienen ze geld.

Geld witwassen via Spotify

De bekende Zweedse krant 'Svenska Dagbladet' heeft laten weten dat er criminele groepen zijn die Spotify gebruiken om hun geld te "wassen". Dat betekent dat ze geld, dat misschien op een verkeerde manier is verdiend, op een slimme manier weer 'schoon' maken. Ze doen dit door mensen te betalen om naar muziek van bepaalde artiesten te luisteren. Deze artiesten hebben contact met deze criminele groepen. Het geld dat Spotify vervolgens aan deze artiesten betaalt voor het luisteren naar hun muziek, gaat naar de criminelen.
AFBEELDING

''Het kan tussen de 3500 en 5000 euro opleveren

Een persoon die zegt bij zo'n criminele groep te horen, heeft anoniem met de krant gepraat. Hij vertelde: "Ik weet heel zeker dat dit gebeurt, want ik heb er zelf aan meegewerkt. We hebben mensen betaald om dit voor ons te doen." Hij vertelde dat ze dit sinds 2019 doen. Rond die tijd werd een bepaald soort muziek, Zweedse gangsterrap, heel populair. "We zorgden ervoor dat onze muziek bovenaan de lijsten stond", zei hij. Als een liedje heel vaak wordt geluisterd, kan dat in Zweden tussen de 3300 en 5000 euro opleveren.

Spotify over geld witwassen

Spotify, de streamingdienst waar dit allemaal gebeurt, heeft ook gereageerd. Ze vertelden aan een persbureau dat ze hard werken om dit soort dingen te stoppen. Ze proberen te zorgen dat niemand hun systeem kan bedriegen. Volgens Spotify gaat het maar om een heel klein deel, minder dan 1 procent, van alle muziek die mensen luisteren.

↡ Bekijk hier de video ↡