Voorlopig geen nieuw seizoen Temptation Island na meldingen oud-deelnemers

image 2023 09 11 130907
Er wordt voorlopig geen nieuw seizoen gemaakt van het realityprogramma Temptation Island, zo meldt RTL. De omroep wil eerst “meer duidelijkheid” over meldingen van oud-deelnemers. RTL en producent SimpelZodiak willen daarover in gesprek met de melders.

Temptation Island

Bij Temptation Island worden een aantal koppels uit Nederland en België van elkaar gescheiden, op een tropische locatie. Een groep singles probeert de mannen en vrouwen te verleiden. Het programma draait om de vraag of ze daar weerstand aan kunnen bieden; RTL omschrijft het als ‘de ultieme relatietest’.
image 2023 09 11 130852

Oud-deelnemers Temptation Island

Afgelopen weekend kwam het AD met een interview met oud-deelnemers
Aylin en Efrain, die stellen dat er bij het programma sprake was van manipulatie, onder meer bij de beelden die de twee van elkaar te zien kregen. Ze zouden nadien grote psychische problemen hebben gekregen en Aylin zegt twee zelfdodingspogingen te hebben gedaan. Na gesprekken en een bemiddelingstraject met RTL en SimpelZodiak kreeg het stel 30.000 euro als compensatie.

Juridisch gevolg

“Dat het programma nu pas gepauzeerd wordt vanwege de ophef, vinden meerdere cliënten op zijn minst opmerkelijk”, laat Diekstra weten in een verklaring. “Wat opvallend is, is dat een groot deel van de klachten al bekend was.” RTL en Diekstra hadden afgelopen week een gesprek, waarin RTL-directeur Van der Vorst kenbaar maakte dat hij met de melders in gesprek wil. De advocaat zegt dat hij daar binnenkort op terugkomt.
Of en op welke manier de meldingen een juridisch vervolg krijgen, moet later duidelijk worden. Diekstra: “De komende tijd proberen wij samen met anderen zo goed mogelijk inzichtelijk te krijgen wat er allemaal achter de schermen is gebeurd.” RTL-directeur Van der Vorst noemt het verder “uiterst belangrijk om persoonlijk de ervaringen van deze (oud-)deelnemers zelf te horen”. Hij zegt ook dat er “intensieve nazorg” wordt geboden en dat er met deelnemers uitgebreid wordt stilgestaan bij “het doel van boeteclausules”.

↡ Bekijk hier de video ↡