6 dingen die onlosmakelijk zijn verbonden met je rijbewijs

giphy
Helemaal happy zijn we met dat heilige roze pasje. Of je ’m nou net hebt gehaald of al wat jaartjes aan het touren bent; deze dingen herken je sowieso als je in het bezit bent van een rijbewijs.

1. Geheugenverlies

Die vier keer die je over je theorie-examen hebt gedaan waren voor Jan Lul. Je hebt zo’n 150 borden in je kop zitten stampen maar je houdt maar rekening met drie. De rest negeer je compleet als je je telefoon met je koekblik verbindt en het volume omhoog draait. En ja, dat zijn soms ook de snelheidsborden.
giphy

2. Kamikazeritjes

Binnen, buiten, schouder, richtingaanwijzer aan, controleren en gaan. Ook de praktijklessen heb je na het bemachtigen van je rijbewijs snel in een stoffig hoekje van je hersenen gedrukt. Spiegels? Waar zijn die ook alweer voor? Matig geluid en twee handen aan het stuur? Nee hoor. Minstens 110 decibel en lekker sturen met je knieën. Je moet het vooral hebben van je snelle reactievermogen en een beetje geluk.
giphy

3. "Ga rechtdoor op de rotonde"

Zeg nou eerlijk, wie rijdt met dat ding in één keer naar z’n bestemming? De aanwijzingen komen altijd te vroeg of te laat waardoor je weer 20 kilometer om mag rijden. Want de weg die jij denkt dat je moet nemen heeft natuurlijk voor het komende kwartier geen afslag of omkeermogelijkheid. Als de verbinding wegvalt ben je nog verder van huis want dan moet je het ineens zelf zien te vinden. En laat de bewegwijzering nou net onder de vergeten verkeersborden vallen.
giphy

4. Goeie parkeerplekken - not

Ben je wel een van de weinigen die rechtstreeks van A naar B rijdt, dan ga je sowieso hiermee de fout in. Parkeren kon je op de een of andere manier wel bij rijles, maar als je eenmaal moederziel alleen in de auto zit is dit toch vaak weer een compleet stressmoment. Vooruit, achteruit, links of rechts, het maakt niet uit. Je rijdt liever wat rondjes extra voor een ruim, vrij plekkie dan dat je ’m ergens tussen jast. In 14 pogingen. Dikke kans trouwens dat je eerste schade te maken had met deze skills, want hiermee gaan de meeste auto’s naar de gallemiezen.
giphy

5. Ontdekken hoe breed je woordenschat is

Andere mensen hebben hun rijbewijs gewoon bij de zondagkrant gekregen ofzo. Die weten niet waar de richtingaanwijzers of het gaspedaal zitten of kennen de rem juist iets te goed. Weer een beroep op dat reactievermogen van jou. Die bestaat grotendeels uit een vloedstroom aan scheldwoorden terwijl je in actie komt: “K ijk eens uit je fucking doppen, schele randdebiel! Ga godverdomme lekker lopen met je arrogante kutbek! Vieze vuile teringlijer!”. Beter niet doen waar je moeder naast zit, trouwens.

6. Boetes

Een nadeel van al het bovenstaande: het kan allemaal bestraft worden. Of je nou net je rechter voet te ver laat zakken, impulsief je stuur omgooit omdat je anders de verkeerde straat in gaat of je auto zet waar ‘ie niet mag staan; een kleine overtreding is genoeg voor een dikke bekeuring. Kun je wel mooi dat uitgebreide vocabulaire in de strijd gooien; gelukkig krijg je daar geen boete voor. Oh wacht, wel?
giphy