7 leuke weetjes over Pasen voor aan het paasontbijt

pasen
Geen zin in het paasontbijt bij je schoonouders? En al helemaal niet in christelijke tante Sjaan die je het hemd van het lijf vraagt over Palm Pasen? Met deze weetjes steel jij de show.Vrolijk Pasen!

Pasen

De kans is groot dat jij tijdens Pasen 2022 een chocolade eitje of 537828082 verorbert, maar geen idee hebt waarom de banketbakker de chocolade in een eivorm heeft gegoten in plaats van een roos. Juist daarom zetten we zeven leuke weetjes over Pasen voor je op een rij.
Om even bij het begin te beginnen. Pasen is een christelijk feest. De Germanen vierde dit feest aan het einde van de winter. De paashaasen de eieren staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven.
Waarom we (paas)eieren eten tijdens Pasen? Dat heeft alles te maken met vasten. (Ja, eerste paasdag is de laatste zondag van de vastenperiode). Tijdens de vastenperiode mocht niemand eieren eten. Maar omdat de kippen net lekker bezig waren in die periode, bleef er een berg eieren over waar je 'U' tegen zegt. Om te zorgen dat deze niet bedierven, werden ze hardgekookt en later met het paasfeest opgegeten.
Boeren stopten honderden jaren geleden eieren onder de grond om de oogst te bevorderen. Men denkt dan ook dat vanuit daar het zoeken naar eieren is ontstaan.
Wist je dat bijna 80 procent van de mensen verorbert een chocolade paashaas door eerst zijn oren op te eten.
Benieuwd naar het duurste paasei ter wereld? Ook dan moeten we terug in de tijd (eind van de 19de eeuw). In opdracht van de tsaar ontwierp de Russische juwelier Peter Carl Fabergé exclusieve paaseieren. Eén van zijn creaties werd in 2007 geveild voor 12,5 miljoen euro.
Het grootste chocolade ei komt trouwens uit Italië. Het ei was 19,6 meter hoog en maar liefst 7200 kilo zwaar! In Argentinië was er nog een zwaarder ei van 7500 kilo, deze was alleen maar 8,5 meter hoog.
Wist je dat een paaseitje ongeveer 40 calorieën telt? Dus waar wacht je nog op?
Zin in een voorproefje op The Passion van dit jaar? Bekijk dan alvast onderstaande trailer!