Europeanen zijn te zwaar: 6 op 10 heeft overgewicht of obesitas

europeanen zijn te zwaar header 1
Overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) komt bij bijna zes op de tien Europeanen voor, dat blijkt uit het rapport van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Wij Nederlanders doen het nét wat beter. We zitten iets onder dit gemiddelde, ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht.

Obesitas

In Nederland hebben mannen vaker last van overgewicht (BMI 25 tot 30), maar hebben vrouwen vaker obesitas (BMI boven 30). Vooral laagopgeleiden (60 procent) - ten opzichte van hoogopgeleiden (41 procent)- hebben hier volgens het CBS last van. Maar niet alleen volwassen blijken te zwaar, ook is één op de drie kinderen in Europa steekt boven de curve uit. Zo zou 27 procent van de meisjes en 29 procent van de jongens kampen met overgewicht.
Nu is een kwabbetje hier of daar extra geen probleem, maar wanneer je echt tot de zwaarlijvigen behoort, neemt de kans op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen aanzienlijk toe. Een bovengemiddeld gewicht is dan ook een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa. Met 1,2 miljoen sterfgevallen per jaar kom je al snel tot 13 procent van de totale sterfte. Met de coronacrisis is het ook niet beter geworden. Volgens het WHO zijn we massaal slechter gaan eten en minder gaan bewegen tijdens de pandemie.
In het programma Oh Obese gaan verschillende Haagse gezinnen het gevecht aan tegen de kilo's. Benieuwd hoe ze dat doen? Bekijk dan onderstaande video.