Dromers opgelet: 7x feiten en fabels over slaap die je wilt weten

header blog slaap
Een goede nachtrust doet wonderen, dat weten we inmiddels wel. Maar moeten we minstens acht uur slapen of is dat sla(a)p gelul? Het antwoord? Gemiddeld heeft iedere volwassene tussen de zes en negen uur slaap per nacht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Maar er zijn nog wat meer feiten en fabels met betrekking tot slaap die we graag even met je willen bespreken:

Stelling 1: Vrouwen slapen over het algemeen langer dan mannen.

Feit.
Het schoonheidsslaapje van vrouwen duurt gemiddeld negen uur en die van de heren acht. Waarom? Volgens wetenschappers van de Duke University in North Carolina heeft dat alles te maken met multitaksen. De hersenen van vrouwen hebben langer nodig om alle informatie van de dag te verwerken. Daarbij slapen ze ook lichter doordat hun hormonen de slaapcyclus beïnvloeden.

Stelling 2: Je wordt dikker van slecht slapen.

Feit
Je hongergevoel wordt geregeld door hormonen. Zodra die uit balans raken doordat je te weinig nachtrust pakt, kan het hongergevoel dus opspelen. Daarnaast sta je ook minder
sterk in je schoenen wanneer je moe bent, waardoor die Mars sneller op de loer ligt.

Stelling 3: Wanneer je gaapt ben je moe.

Fabel
Gapen is en blijft een bijzonder fenomeen. Je doet het namelijk wanneer je moe bent, maar net zo goed wanneer je niet moe bent. Waarom we het doen is nog niet helemaal zeker, maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat gapen overgangsfases zijn. Zo gapen mensen vaak wanneer ze van moe naar alertheid gaan of van rust naar inspanning. Door te gapen geef je meer zuurstof aan je hersenen en stijgen zowel je hartslag als bloeddruk waardoor je hersenen beter doorbloed raken.

Stelling 4: Kersverse baby's zorgen ervoor dat je 400 tot 750 uur minder slaapt in het eerste jaar.

Feit
Tja, das even schrikken hè? Uitzonderingen daargelaten gaat het slaapritme van baby's namelijk niet echt - of beter gezegd 'echt niet' - over rozen. Denk aan troosten, verschonen en voeden. Hierdoor slaap je als vader/moeder een hoop minder... Maar ach, je krijgt er zoveel voor terug - nietwaar?

Stelling 5: Je kan langer zonder slaap dan zonder eten.

Feit
Een week niet eten is niet top, maar houd je wel uit. Van een week niet slapen word je knettergek. Je begint dan zelfs te hallucineren en weet niet meer wat normaal functioneren is. Niet echt aan te raden dus.

Stelling 6: Sommige mensen dromen nooit

Fabel
Bullshit. Ieder mens droomt. Het ene mens weet het zich alleen beter te herinneren dan de ander.

Stelling 7: Een middagdutje verpest je slaapritme

Fabel
Een klein middagtukkie op zijn tijd kan (voor sommige mensen) wonderen doen. Zo kan kan het onze alertheid verlengen maar ook het vermogen van de hersenen om te leren verbeteren en herstellen. Maar let wel op: zorg ervoor dat je middagdutje nooit langer duurt dan 15-25 minuten, zo val je niet in diepe slaap.