Krachtig, kruid, kurkuma: dit zijn de voordelen van curcumine

krachtig kruid kurkuma header 1
De kans is groot dat er tegenwoordig naast de Satisfyer en je telefoon om een lekkere podcasts mee luisteren ook een potje kurkuma op je nachtkastje staat. Niet? Lees je dan even in over dit goedje.* Curcumine is de werkzame stof in kurkuma en werkt sterk ontstekingsremmend. Helaas wordt de actieve stof curcumine slecht opgenomen door ons lichaam. Daarom moet je altijd goed op je potje kurkuma kijken, want alleen kurkuma met olie of zwarte pepervertraagt de afbraak van curcumine. Onderzoekers van de American Central Michigan University ontdekten in 2017 zelfs dat curcumine in combinatie met zwarte peper 20 keer beter wordt opgenomen.

Kurkuma

Laten we even beginnen bij het begin. Kurkuma wordt gewonnen uit de geelwortel van de Curcuma Longa en komt oorspronkelijk uit India. Het kruid wordt ook wel turmeric, curcuma, koenir of koenjit genoemd en is familie van de gember. Naast dat het een lekkere kleur- en smaakmaker is, wordt het kruid tegenwoordig ook veel gebruikt als superfood, klik hier
om daar meer over te lezen. Dit heeft alles te maken mede krachtige antioxiderende werking.
In India en Zuid-Azië hebben ze deze trend al jaren geleden in het leven geroepen. Zo gebruiken ze het kruid daar om het lichaam te zuiveren en wordt het ingezet bij de behandeling van uiteenlopende gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan zoals eczeem, candida, reuma, artritis en artrose.

Ontstekingsziekten

Maar dat zijn niet de enige 'kwaaltjes' waar kurkuma
een positieve bijdrage aan kan leveren. Door de ontstekingsremmende werking heeft het ook een positief effect op ontstekingsziekten. Zo lijken patiënten met de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, maagzweren, alvleesklierontsteking, artritis en chronische oogontsteking ook baat te hebben bij gebruik. Ook blijkt het goed voor mensen met een moeilijke stoelgang. Kurkuma ondersteunt je lichaam bij het verteren van voedsel. Dit komt onder andere doordat het je galblaas stimuleert om gal aan te maken. Gal is onmisbaar voor een gezonde spijsvertering en of dat nog niet genoeg is zou kurkuma overtollig gas en een opgeblazen gevoel doen afnemen.
Tot slot helpt het ook beschermen tegen vrije radicalen - stoffen die instaan door zonlicht of vervuiling en een negatieve rol spelen bij het verouderingsproces. De antioxidatieve werking van kurkuma is namelijk vergelijkbaar met vitamine C - iets wat menig vrouw in deze serum variantnu om haar gezicht aanbrengt tegen fijne lijntjes.

Shotje

Ben je overtuigd van 'wonder kruid' en vind je het het proberen waard? Maar ben je geen fan van pillen slikken? Geen stress, je hebt namelijk naast kurkumapillen ook kurkuma thee en kuruma shots. Doe dus vooral waar je jezelf goed bij voelt. En voor iedereen die nog wat meer tips wil: bekijk onderstaande video.