Pukkels, pustels, puistjes: op deze bijzondere manieren kom je er vanaf

pukkels pustels puistjes header 2 1
Kleine puistjes, grote puisten: acne is in welke vorm dan ook alles behalve leuk. En hoewel je ze niet altijd kunt voorkomen, kan je ze wel (soms op bijzondere manieren) tot een minimum beperken. Hoe?Wat te doen tegen puistjes?Gratis tip:niet knijpen, maar rijpen!

Puistjes

Puisten komen meestal voor op het gezicht waar veel actieve talgklieren zitten. Met name op de T-zone: voorhoofd, neus en kin is een populaire plek voor ongelukkige bultjes die vaak ontstaan door hormonen. Maar behalve hormonen kan acne ook een andere oorzaak hebben zoals stress, medicijnen en genetische aanleg.Hoe je die irritante puistjes voorkomt? Dat je je gezicht met lauwwarm water moet wassen, een face wash moet gebruiken en ook je hals en decolleté moet schoonmaken voor het slapen gaan om puistjes te voorkomen - weten we inmiddels wel. Poriën raken namelijk nogal verstopt van alle zooi die we erop smeren. En eerlijk is eerlijk, we kunnen ze helaas niet allemaal op deze manier tackelen.
Geen zin in een overpriced bezoekje aan de schoonheidsspecialist? Bekijk dan onderstaande opmerkelijke tips. Maar onthoud: wat bij de een wel werkt, kan bij de ander niet helpen. Niet iedereen heeft dezelfde huid!

Tomaat

Ja, je leest het goed. Tomaat bevat vitamine C, A, B1, B2 en B6 en laten die eerste twee nou hartstikke goed voor je huid zijn. Dus hop hop, naar de supermarkt en scoor een tomaat. Snijd de tomaat doormidden en masseer je schone gezicht in met de binnenkant van een tomaat. Laat dit een minuut of tien intrekken (totdat je eruit ziet als een met tomatensaus mishandelde pizzabakker) spoel af en voilá je huid straalt als nooit tevoren. Hetzelfde geldt blijkbaar overigens voor een vochtige aardappel!

Blarenpleister

Blarenpleisters zijn niet alleen handig als je net een paar nieuwe patta's hebt gescoord, ze zijn ook I-DE-AAL voor als er een geniepig puistje om de hoek komt kijken. Hoe? Knip de blarenpleister in de vorm van je puist en plak hem voor het slapen gaan op je nieuwe vriend. Laat dit een nachtje zitten en de pus in je puist zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Paracetamol

Ook handig voor in diezelfde tas zijn paracetamolletjes om een maskertje mee te maken. Laat de paracetamol vloeibaar worden in een theelepel water zodat het een papje wordt. Smeer het vervolgens op je puist en wacht net zo lang totdat het als een opgedroogd korstje (ja, klinkt ranzig) opdroogt. Dit werkt super ontstekingsremmend en zorgt er ook nog eens voor dat het puistje uitdroogt.

Nestosyl

Reinig dat prins(essen)smoeltje van je en smeer daarna je Nestosyl (gewoon te koop bij de drogist) op je puistjes. Dit spulletje zorgt ervoor dat de plekjes uitdrogen en je meestal (pechvogels daargelaten) al de volgende ochtend een groot verschil ziet. Nestosyl is ook ideaal voor open puistjes die door al het gefrunnik meer weghebben van een oorlogswond.

Vaseline

Ja, je leest het goed. Vaseline is niet alleen geschikt voor droge lippen of het herstellen van je wimpers - het vette goedje is ook zeer aan te raden als je last hebt van een puistenbekkie. Puisten ontstaan namelijk vaak door een te droge huid, waardoor het lichaam talg aanmaakt. Door het gezicht lekker in te vetten hoeven je talgklieren minder hard aan het werk en rijpen de puisten die je gezicht sieren sneller waardoor je dus ook eerder van het gezeur af bent.