Appie Mussa steekt middelvingers op naar Eurovisie

screenshot 2024 05 15 at 162922 1
We zijn inmiddels weer een beetje bijgekomen van het Eurovisie drama, maar de crew van Joost Klein zit duidelijk nog midden in de emoties. Appie Mussa, die eigenlijk in blauw vogelkostuum naast Joost op het podium zou staan, post een video op TikTok waarin we zien hoe hij demonstratief zijn middelvingers opsteekt naar het Songfestival logo.

'Fuck you'

Appie heeft zijn karakteristieke snavel opgeplakt voor de sfeer terwijl hij een dansje doet. "No one wants your opinion. Fuck you!", klinkt het in de video. Het fragment komt uit het nummer Fuck you (very much) van Lily Allen. Daarna zien we hoe de half-vogel niet erg beleefde gebaren maakt naar de Eurovisie poster achter hem. 

Eventuele vervolging

Joost zelf is ondertussen weer veilig met zijn privéjet aangekomen in Nederland en houdt zich gedeisd. Dennis Martinsson, assistent-professor Zweeds strafrecht aan de Linnaeus Universiteit, vertelde wat Joost door zijn misstappen mogelijk boven het hoofd hangt. Er kunnen weken overheen gaan voordat er meer duidelijkheid komt over een eventuele vervolging. “De openbaar aanklager gaat nu bepalen of er genoeg bewijs is om deze zaak voor de rechter te brengen,'' aldus de strafrechtdocent.

Dreigend gebaar

De kans dat Joost in de bajes verdwijnt is nagenoeg nihil, weet hij. “Een boete is het waarschijnlijkst. De hoogte van die boete hangt in Zweden af van je inkomen. Zelfs als hij, naast een dreigend gebaar, ook een verbaal dreigement heeft geuit, dan zal hij waarschijnlijk maximaal een boete krijgen. Maar eerlijk gezegd betwijfel ik of er wel een aanklacht komt.” AVROTROS reageert niet inhoudelijk op het nieuws rondom de zanger: "We wachten nu eerst de uitkomst van het onderzoek van de Zweedse justitie af. Pas daarna kunnen we weer een update geven", aldus een woordvoerder.