Dit betekenen de mysterieuze blauwe lichtflitsen voor aardbeving Marokko

4fdb2d4895e0b2b5fde42b6dd22b3b
Vlak voor de aardbeving in Marokko zijn verschillende mysterieuze blauwe lichtflitsen gespot. Deze staan ook wel bekend als 'aardbevingslichten'. Toch lijkt het erop dat het geen nieuw fenomeen is. Ze zijn al waargenomen sinds de tijd van het oude Griekenland. Deze felgekleurde lichtuitbarstingen hebben wetenschappers eeuwenlang verbaasd. Maar wat veroorzaakt deze vreemde lichtshows?

Aardbeving Marokko

Marokko heeft onlangs een zware aardbeving meegemaakt. Deze had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Vlak voor de aardbeving zagen mensen vreemde blauwe lichten in de lucht, die 'aardbevingslichten' worden genoemd. Wetenschappers zijn erg geïnteresseerd in deze lichten en proberen te begrijpen waarom ze verschijnen.
4fdb2d4895e0b2b5fde42b6dd22b3b

Mysterieuze blauwe lichtflitsen

De mysterieuze blauwe lichtflitsen zijn door veel mensen opgemerkt via camerabeelden en zijn terechtgekomen op social media. Veel mensen vragen zich af wat dit betekent en hoe dit kan. John Derr, een gepensioneerde geofysicus die bij de US Geological Survey heeft gewerkt, heeft verschillende wetenschappelijke artikelen over aardbevingslichten geschreven. Volgens hem zijn deze lichten "absoluut echt". Deze lichten kunnen variëren in hun verschijning - soms lijken ze op normale bliksem, terwijl ze op andere momenten meer weg hebben van gloeiende sferen die in de lucht zweven. Bij sommige gelegenheden lijken ze op kleine vlammetjes die langs de grond flikkeren.

Vaker blauwe lichtflitsen

Derr en zijn collega's hebben informatie verzameld over 65 aardbevingen in Amerika en Europa die geassocieerd werden met betrouwbare rapporten van aardbevingslichten, daterend uit 1600. Hun bevindingen onthulden dat ongeveer 80% van deze lichtverschijnselen werden waargenomen bij aardbevingen met een magnitude groter dan 5.0. Interessant is dat deze lichten meestal kort voor of tijdens de seismische gebeurtenis werden gezien. Ondanks dat de blauwe lichtflitsen vaker zijn gezien, is er nog niet precies bekend wat het betekent en zijn er verschillende theorieën over.

↡ Bekijk hier de video ↡