Kees van der Spek openhartig over paniekaanvallen door innerlijke demonen

schermafbeelding 2023 09 01 om 132320
Kees van der Spek is een man die veel heeft meegemaakt in zijn leven. Hoewel hij uit een fijn christelijk gezin komt en veel goede herinneringen heeft aan zijn jeugd, zijn er ook donkere momenten geweest. In het tv-programma 'Casa Di Beau' vertelt Kees over een schokkende gebeurtenis uit zijn jeugd die hem jarenlang heeft achtervolgd .

Kees van der Spek in Suriname

Kees is een man die het woord 'verhuizen' als geen ander begrijpt. Hij heeft maar liefst 26 keer een ander adres gehad in zijn leven. Eén van de meest bijzondere plekken waar hij heeft gewoond, was Suriname. Hij was daar met zijn ouders toen hij nog maar een jongen van 12 of 13 was. Tijdens een kerkdienst in de hoofdstad Paramaribo maakte hij iets mee wat diepe indruk op hem maakte. Het was een dienst waarin over de duivel werd gesproken. Plotseling begon een vrouw luid te schreeuwen en te kotsen. Ze werd naar voren gehaald en daar probeerde de dominee de 'duivel' uit haar te verdrijven. Voor een jonge Kees was dit een zeer beangstigende ervaring. Hij vroeg zich af: "Als dit haar kan overkomen, kan het mij dan ook gebeuren?"

Angst Kees van der Spek

Het verhaal uit Suriname zou Kees niet snel loslaten. Het kwam weer boven water toen hij, jaren later, in het leger diende. Daar zag hij een horrorfilm met een exorcist, en de angstaanvallen begonnen. Voor vijf jaar voelde hij zich gevangen door deze angst, en ging zelfs door een periode die hij als 'depressief' beschrijft. Ondanks deze zware tijd wilde hij geen professionele hulp zoeken. Hij was bang dat een psychiater zou bevestigen dat hij 'gek' was.

Tunnel

Maar Kees is een vechter en besloot zijn angsten zelf aan te pakken. Hij was bijvoorbeeld bang om door tunnels te rijden, omdat hij dacht dat hij daar een paniekaanval zou krijgen en een ongeluk zou veroorzaken. Toch besloot hij die angst recht in de ogen te kijken. Hij reed tien keer door een tunnel om zijn vrees te overwinnen. Na deze zelfopgelegde 'test' voelde hij zich eindelijk vrij van zijn angsten. Het mooiste van dit alles? Zoals hij zelf zegt tegen Beau van Erven Dorens: "Daarna ben ik gelukkiger geworden."

↡ Bekijk hier de video ↡