Monica Geuze over ouderschap: ''De angst gaat door mijn hele lijf''

schermafbeelding 2023 10 20 om 105409
In hun meest recente podcastaflevering van 'Geuze & Gorgels', bespreken Monica Geuze (28) en Kaj Gorgels (33) openhartig hoe het ouderschap hun leven en denken heeft veranderd. Ze delen persoonlijke ervaringen en gedachten over hoe het krijgen van kinderen invloed heeft gehad op hun perspectief op het leven en de dood.

Ouderschap Monica Geuze en Kaj Gorgels

Een belangrijk gespreksonderwerp in de aflevering is hoe het ouderschap hen bewuster heeft gemaakt van de eindigheid van het leven. Kaj, die onlangs vader is geworden van een zoontje, merkt op dat hij voorheen weinig nadacht over sterfelijkheid. Hij geloofde in een soort voortbestaan in een andere dimensie na de dood. Echter, sinds de komst van zijn kind, is hij zich bewuster geworden van de onzekerheid die de dood met zich meebrengt, met de gedachte dat hij zijn zoontje misschien nooit meer zou zien.
Monica deelt vergelijkbare gevoelens en legt uit dat ze ook angstiger is geworden sinds ze moeder is. Vooral tijdens vliegreizen zonder haar dochtertje, voelt ze intense angst bij turbulentie. De gedachte dat ze haar dochter op jonge leeftijd zou achterlaten, houdt haar bezig. Ze overweegt zelfs om in haar telefoon een laatste berichtje voor haar dochter achter te laten voor het geval er iets zou gebeuren.

Monica Geuze voorzichtiger door ouderschap

Naast de angst voor de dood, bespreken ze ook hoe het ouderschap hen voorzichtiger heeft gemaakt in hun dagelijkse leven. Monica herinnert zich een moment waarop ze een risicovolle opdracht moest uitvoeren, maar nu zou ze niet meer zo'n actie ondernemen, vooral als het niet strikt noodzakelijk is. Kaj toont begrip voor haar keuze en erkent dat sommige risico's simpelweg niet meer de moeite waard zijn sinds ze ouders zijn geworden.
Al met al biedt de podcastaflevering een inkijkje in de emotionele en mentale veranderingen die gepaard gaan met het ouderschap. Monica en Kaj delen op een eerlijke en open manier hoe het krijgen van kinderen hun kijk op het leven en hun eigen angsten en voorzichtigheid heeft veranderd.

↡ Bekijk hier de video ↡