Nieuwe coronavariant maakt opkomst: dit moet je weten

fusion medical animation eaggqoiddmg unsplash 1
Wereldwijd houdt een nieuwe variant van het coronavirus , genaamd Eris (of EG.5), gezondheidsdeskundigen bezig. Deze variant heeft in diverse landen zijn intrede gedaan, en hoewel er nog veel onbekend is, beginnen de eerste bevindingen binnen te stromen.

Nieuwe coronavariant

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bevestigd dat Eris in verschillende landen wordt aangetroffen. Hoewel men verwacht dat er een toename van besmettingen kan zijn, zijn er gelukkig geen indicaties dat deze variant ernstigere ziektebeelden veroorzaakt dan eerdere varianten van het virus.
Marion Koopmans, een vooraanstaand viroloog, benadrukt het belang van waakzaamheid bij elke nieuwe variant. Volgens haar wordt bij elke nieuwe variant gekeken naar drie belangrijke aspecten: de snelheid van verspreiding, de ernst van de symptomen, en de effectiviteit van bestaande vaccins tegen de nieuwe stam. De vroege tekenen wijzen erop dat de huidige vaccins nog steeds een zekere mate van bescherming bieden tegen Eris.

Verspreiding en impact nieuwe coronavariant

De nieuwe coronavariant heeft zich gevestigd in verschillende landen, waaronder Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland en het heeft in de Verenigde Staten de overhand genomen als de dominante variant. Hoewel het nog niet in Europa is waargenomen, is het aannemelijk, volgens Koopmans, dat de introductie slechts een kwestie van tijd is.
In regio's waar Eris dominant is, is een toename van ziekenhuisopnames gemeld. Koopmans wijst er echter op dat dit een direct gevolg kan zijn van een algemene toename van infecties en niet per se aangeeft dat Eris gevaarlijker is. Dankzij de bescherming door vaccinaties is de algehele situatie beter beheersbaar dan in de vroegere fasen van de pandemie.

Dit kunnen wij doen

Terwijl de wereld zich aanpast aan de aanwezigheid van Eris, adviseert de WHO het voortzetten van booster-vaccinaties, met name voor risicogroepen. Deze aanvullende bescherming kan cruciaal zijn in het minimaliseren van de impact van deze nieuwe variant.

↡ Bekijk hier de video ↡