Prijs pakje sigaretten weer gestegen: dit betaal je vanaf vandaag

sigaretten
De Rijksoverheid heeft besloten om de touwtjes van de tabaksbelasting weer strakker aan te trekken. De prijzen van sigaretten en shag gaan namelijk weer in prijs omhoog.

Prijzen sigaretten per 1 april 2024

Dit jaar tik je €0,93 meer af voor een pakje sigaretten, waardoor je gemiddeld €11,10 kwijt bent per pakje. En voor de liefhebbers van shag, hou je vast: hier is een verhoging van €3,60 aan gekoppeld, waarmee de nieuwe standaard €24,14 wordt. Sigaren en cigarillo’s ontspringen de dans niet; hier wordt 11% van de verkoopprijs als accijns geheven.

Het pad naar een rookvrije generatie

Achter deze prijsverhogingen schuilt een groter plan, namelijk het Nationaal Preventieakkoord. Met dit plan streeft de overheid naar een rookvrije generatie in 2040. Een ambitieus doel dat stap voor stap, of beter gezegd, cent voor cent dichterbij komt. En of je nu graag een sigaretje opsteekt, geniet van een sigaar, of je geluk vindt in een pakje shag, de overheid maakt geen onderscheid. De prijzen gaan omhoog, ongeacht je voorkeur.

De bittere waarheid achter de hogere prijzen

Roken kost meer dan het opbrengt, zowel voor de individuele roker als voor de samenleving. Elk jaar zeggen zo'n 20.000 mensen gedag tegen het leven door de gevolgen van roken of meeroken. Deze prijsverhogingen zijn dus niet alleen een manier om rokers te ontmoedigen, maar ook een poging om de volksgezondheid te verbeteren.
Bovendien, door het verhogen van de tabaksbelasting hoopt de overheid de armoede te verminderen en de koopkracht van mensen met een lager inkomen te verbeteren. Zo heeft elke sigaret die je minder rookt, niet alleen een positief effect op je portemonnee, maar ook op de maatschappij.