6 bizarre feiten over dit WK voetbal in Qatar

pexels pixabay 47730
Er zijn behoorlijk wat feiten dit WK die best bizar zijn als je ze vergelijkt met hoe vorige WK’s gehouden werd. Het is de allereerste keer dat het WK in de winter wordt gehouden en ook voor het eerst in het Midden-Oosten. We hebben 6 bizarre feitjes over dit WK gevonden.

Feiten over dit WK voetbal

Inmiddels is het WK voetbal in Qatar in volle gang. Er is veel om te doen, vooral vanwege de mensenrechtenschendingen die hebben plaatsgevonden tijdens de bouw van de stadions in het land in het Midden-Oosten. Maar er zijn ook flink wat andere feitjes over het WK die je waarschijnlijk nog niet wist. Want er is zeker niet bezuinigd op het bouwen van de stadions of de manier waarop ze gebouwd zijn.

Airconditioning in de stadions

Je wist het waarschijnlijk niet, maar de stadions in Qatar zijn uitgerust met airconditioning. Nou is airconditioning an sich niet zo bijzonder, want het bestaat al vele decennia. Maar toch is het best bijzonder dat ze in Qatar ervoor gekozen hebben om airconditioning in te bouwen in de stadions. Een beetje airconditioning is trouwens ook wel nodig, want het is er gemiddeld zo’n 30 graden tijdens het WK. Maar dat kost natuurlijk wel behoorlijk wat geld om zoiets in een stadion in te bouwen. En nee, die airco’s laten draaien is zeker niet gratis. Al met al zijn daar behoorlijk wat kosten mee gemoeid dus.

Niet alle stadions blijven overeind staan

Om het WK voetbal te kunnen spelen, zijn er genoeg stadions nodig. Door het hele land in Qatar zijn er stadions gebouwd die speciaal voor het WK zijn opgebouwd. Wat doe je met die stadions als je ze straks niet meer nodig hebt? Inderdaad, dan breek je ze weer af. In Qatar zijn er 8 verschillende stadions en een deel daarvan is ‘afbreekbaar’. Na het WK gaan die stadions weer tegen de vlakte of worden ze voor andere doelen weer opnieuw gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Stadium 974 in Doha. Het mag heel wat lijken, maar het zijn eigenlijk gewoon een paar gestapelde zeecontainers. De onderdelen van het stadion komen na het WK terecht bij de ontwikkelingslanden als donatie. Lief, toch?

Het duurste WK ooit

In Qatar mocht het geld om het wereldkampioenschap voetbal te mogen houden flink rollen. Het is het duurste WK dat ooit werd gehouden. Speciaal voor het WK werd er een compleet nieuwe stad gebouwd. In totaal zou het Arabische land een whopping 187 miljard dollar hebben uitgegeven om het WK te kunnen houden. Dat is bijna 60 keer duurder dan het WK dat in 2010 in Zuid-Afrika werd gehouden. De vergelijking is niet helemaal eerlijk, want niet al het geld ging naar stadions. Qatar moest namelijk ook behoorlijk investeren in de infrastructuur van het land. Een flink deel van het geld is dus uitgegeven aan bijvoorbeeld het verbeteren van wegen. Het duurste WK geldt overigens ook voor de toegangskaartjes, ook deze zijn namelijk nog nooit zo duur geweest.

Voor het eerst legaal online gokken op het WK

Het is sinds oktober 2021 legaal om online te gokken in Nederland, en voor het eerst mag er dus ook op voetbalwedstrijden van dit wereldkampioenschap worden gewed. Lees betrouwbare online casino reviews
om het gokkantoor te vinden dat bij je past. Je kunt inzetten op het aantal doelpunten in de eerstvolgende WK-wedstrijd, op winst of verlies van een bepaald land in de groepsfase, of op het winnende land dit WK. Ook op de uitslagen van het Nederlands Elftal kun je een wedje leggen, wat voor Nederlanders wel zo leuk is natuurlijk.

Messi en Ronaldo kappen ermee

Als je naar het WK kijkt, kun je beter nog even genieten van de acties van Messi en Ronaldo. De kans is groot dat de twee topspelers er na dit WK mee kappen. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo hebben inmiddels de leeftijd om met pensioen te gaan. Spelen op landelijk niveau of een lagere klasse is mogelijk, maar de twee heren zijn al flink op leeftijd. Een volgend WK zit er waarschijnlijk niet meer in. Ronaldo is bij een volgend WK 41 jaar en Messi is over 4 jaar al 39. We kennen maar weinig spelers die op zo’n leeftijd nog een WK spelen. De kans is dus groot dat dit WK de laatste voor hen is. Kijken, en genieten dus van deze twee topspelers.

Kort maar krachtig genieten

Het duurste WK voetbal ooit is ook één van de kortste WK’s ooit. Het WK duurt maar 29 dagen en dat is één van de kortste WK’s uit de geschiedenis. Officieel was het eigenlijk slechts 28 dagen, maar de organisatie besloot er een dag bij te plakken. Het vorige WK duurde 32 dagen. Er is dus behoorlijk wat geld tegenaan gegooid voor iets waar we niet al te lang plezier van zullen hebben.