Heb jij een lichte vorm van OCD? Dan herken jij je sowieso hierin

ocd
Je kent ze vast: mensen die alles graag netjes en perfect hebben omdat ze anders onrustig worden - ook wel OCD genoemd. Herken jij je in de volgende punten? Dan mag jij je vanaf nu een OCD'er noemen."OCD, OCD, OCD, kappen met perfectioneren kan jij nie."

OCD

Zie jij iets eenvoudigs als brood beleggen al als een enorme uitdaging? Moet bijvoorbeeld de boter overal even dik worden gesmeerd en de plakjes kaas in de juiste vorm worden geschaafd zodat het broodje perfect bedekt kan worden. En kan je het daarbij niet laten om zelfs in restaurants je broodje te herbeleggen. Ai.. Dan is de kans best groot dat je misschien een lichte vorm hebt van obsessieve compulsieve stoornis (OCD). Lees even verder, misschien herken je jezelf in de volgende voorbeelden.

Mierenneuker

Voor alles heb je mapjes, bakjes, lades en labels. Je kledingkast hangt waarschijnlijk op kleur en is gesorteerd op type kledingstuk: korte mouwen bij korte mouwen, lange bij lange en verschillende soorten sokken liggen netjes van elkaar gescheiden. Hetzelfde geldt voor je boekenverzameling, de keukenkastjes, M&M’s, Skittles of opbergplekken. Is dat alles waaraan je een ocd'er herkent? NEEN, ook de apps in je telefoon zijn zorgvuldig gesorteerd en de laptop heeft minstens honderd mapjes zodat je alles netjes kunnen terugvinden.

Symmetrie

Alles moet gelijk zijn. Van de inrichting van je huis tot de opmaak van een document. Als links iets staat, moet het rechts ook komen en als iets scheef staat verschuif je het gewoon de nodige 2 milimeter. Wat betreft je make-up? Dat zit altijd on fleek
, ook al moet je daar anderhalf uur eerder voor opstaan.Oh, en wat je ook altijd heerlijk vindt: multiple choice toetsen. De helft van de tijd ben je bezig met het effen inkleuren van de hokjes. Helaas resulteert zich dat er wel vaak in dat je in tijdsnood komt...

Ronde getallen

Iemand vragen de muziek harder te zetten? Don’t think so. Dat doe je liever zelf zodat je ervoor kan zorgen dat het volume op een rond getal staat. Even, oneven of bijvoorbeeld een veelvoud van vijf. Waar je voorkeur ook naar uit gaat; het is dát en niets anders. Tot slot is je wekker zo ingesteld dat ‘ie om het half uur of het kwartier gaat. Iets daar tussenin is NO OPTION.

Controle

Het meest frustrerend zijn de situaties die je niet echt zelf in de hand hebt. Het scherm in een collegezaal dat scheef hangt of lampen die niet gelijk geplaatst zijn. Je kunt moeilijk opstaan en er wat aan doen. En wat als je in de rij van de kassa ziet dat de kraag van degene voor je niet goed zit? “Eh… pardon, meneer…” Niet. Doen! Haal diep adem en chill the fuck out. Leer jezelf onder controle houden, dan komt alles goed.