Menstruatie armoede bestaat ook in Nederland: hoe kut is dat?

Vrouwen die ongesteld worden maar niet voldoende toegang hebben tot menstruatieproducten, omdat ze niet genoeg geld hebben. Het lijkt een ver-van-je-bed-show maar menstruatie armoede is ook een Nederlands probleem.
Ja, echt! Stichting Armoedefonds stelt zelfs dat 1 op de tien meisjes en vrouwen in Nederland weleend geen geld heeft (gehad) voor menstruatieproducten. Hoog tijd dus om actie te ondernemen.

Menstruatie armoede

Kinderluiers, doekjes gemaakt van oude T-shirts, wc-papier of helemaal niks en daarom thuisblijven. Voor sommige Nederlandse vrouwen is dit realiteit wanneer ze ongesteld zijn. Uit schaamte worden dit soort zaken in de doofpot gestopt en raken zo in de vergetelheid. Maar gelukkig is het vrijdag 28 mei Wereld Menstruatiedag. Een dag waarin aandacht wordt gevraagd voor het doorbreken van het taboe op menstruatie en het gebrek aan toegang tot menstruatieproducten.
Je steentje bijdragen? Dat kan! Nederland kent meerdere initiatieven die vrouwen in deze benarde situatie een handje helpt. Als je een beetje resource doet op het internet vind je verschillende manieren deze vrouwen een hart onder de riem te steken. Zo kun je bijvoorbeeld menstruatie artikelen doneren aan Stichting Armoedefonds of je kunt bij Cycle.care een menstruatiecup kopen. Wat het leuke aan dit initiatief is? Voor elke verkochte menstruatiecup geeft Cycle er een weg aan een meisje of vrouw die kampt met menstruatie armoede. Dit jaar doen zij dit jaar in samenwerking met de Stichting Voedselbank Amsterdam.