Verbrand door de zon? Dít kan je er tegen doen

header blog verbrand
Nu de zon EINDELIJK schijnt is het verleidelijk om nét even wat langer te genieten van wat welverdiende zonnestralen. Lekker, maar wanneer je verbrand kan dat nare consequenties hebben.

Verbrand

Wanneer je huid (voor jouw doen) te lang (onbeschermd) wordt blootgesteld aan zonnestralen loop je kans op verbranding. Hierdoor kan een rode en branderige huid ontstaan met soms koorts, koude rillingen en zelfs brandblaren tot gevolg. Shit, zeker wanneer je drie dagen bakken op de planning had staan. Ben jij na deze twee dagen zon een gevalletje rode kreeft? Zo verminder je de pijn.

Uit de zon

Het lijkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar wanneer je bent verbrand is het verstandig om minimaal drie dagen de zon te vermijden of de verbrande plekken af te dekken met (luchtige) kleding. Zo krijgt je huid de kans om te genezen.

Verkoeling

Houd je huid koel. Neem een lauw-koude douche of bad of dek je huid af met katoenen natte doeken. Hierdoor verlicht je de pijn en trekt het branderige gevoel uit je huid. Tip: welke vorm van verkoeling je ook kiest, gebruik lavendelolie (verlicht stekende pijn), baking soda (helpt tegen roodheid) of appelciderazijn (ontstekingsremmend) om het helingsproces te versnellen.

Smeren

Smeren, smeren, smeren. Ja, dat had je natuurlijk voor het verbranden moeten doen. Maar het helpt ook als het kwaad al is geschied. Wanneer je huid is verbrand, kan het nogal trekkerig aanvoelen. Houd je huid daarom soepel met crèmes of lotion. Kies bij voorkeur voor een crème of lotions met aloë vera, dit zorgt voor extra verkoeling. Drink ook voldoende water, zo hydrateer je de huid van binnenuit.

Pijnstilling

Voel je je niet lekker door je verbranding, neem dan paracetemol (gebruik de bijsluiter voor de juiste dosering) om de pijn te verlichten.

Niet prikken

Heb je blaren? Dat betekent dat je een tweedegraads verbranding hebt. AUW! Probeer niet aan je blaren te zitten en prik ze ook nooit door. Zo voorkom je eventuele ontstekingen.
Volgende keer beter smeren! Verbranden vergroot de kans op huidkanker en dat wil je echt niet. Vermijd daarom de zon tussen 11 en 16. Zo kan je nog jaren lang van de zon genieten. Ook een optie is deze zelfbruiner tips opvolgen.