Met deze Tikkie-etiquette sla jij de plank nooit meer mis

tikkie
Tikkie, de meest Hollandse app op aarde en dé ideale graadmeter om te weten met wat voor mensen je te maken hebt.Dagelijks worden er in Nederland meer dan tienduizend betaalverzoeken gedaan voor bedragen van minder dan twee euro. Dat blijkt uit cijfers van ING, ABN Ambro en Rabobank. Tikkie gierig, vind je niet?

Tikkie

Gierigheid is een eigenschap die er vaak met de paplepel wordt ingegoten. Het zijn de types die een betaalverzoek sturen voor een pasta pesto terwijl jij braaf met een flesje wijn op de stoep stond, die aantekeningen maken om bij te houden wie ze op een bakkie pleur hebben getrakteerd en bij wie 'een rondje geven' niet in het woordenboek voor komt.De grote vraag: wanneer stuur je überhaupt een Tik? En wat doe je met wanbetalers?
Het antwoord: timing en een portie sociale vaardigheden. Maar om nog wat meer duiding te geven hebben we de nodige Tikkie-etiquette voor je op een rijtje gezet.

Echt nodig?

Tikkies onder de vijf euro zijn - uitzonderingen daargelaten - eigenlijk not done. (Tenzij je van een groep van duizend mensen nog 2,50 krijgt. Dat snappen we dan weer wel.) Ga daarom eerst bij jezelf na of je deze maand écht beter uitkomt wanneer je die 3,50 terugvraagt. Het is namelijk ook leuk om iemand te trakteren. Wordt je leven een stuk eenvoudiger met die 3,50 extra? Geef dan duidelijk van tevoren aan dat je de rekening wil splitten. Met andere woorden: is een goede vriendschap of familieband jou echt maar 3,50 waard?

Geven

Wanneer je iemand het idee geeft dat je iets trakteert (een koffietje bijvoorbeeld) is het uit den boze om daar een week of drie later toch een Tikkie voor te sturen. Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen.

Momentje

Rule number three:
wachten is een schone zaak. Minimaal een dag! Niks irritanter dan een betaalverzoekje te ontvangen terwijl je met je tong de resten van je (voorgeschoten) tosti nog uit je kiezen haalt, toch? Het is (zeker wanneer je krap bij kas zit) fijn om je geld terug te hebben, maar je wil niet als een Dagobert Duck overkomen. Let daarom op de timing.

Herinnering

Heb jij je aan de voorgaande regels gehouden, maar wordt jouw Tikkie niet betaald? Focking vermoeiend! Toch kan je niet in de portemonnee van een ander kijken. Dus laat je niet kennen en ga iemand niet direct stalken met betalingsherinneringen. Pas wanneer het allemaal te lang duurt (maximaal 72 uur na je eerste verzoek) mag je de wanbetaler er aan herinneren dat hij of zij jou nog geld is verschuldigd. En als iemand echt lange tijd weigert om je Tikkie te betalen, kan je altijd nog een Tokkie op ze afsturen.