Tips voor het inschakelen van een incassobureau

traveler 2203666 340
Er zijn meerdere manieren waarop je het hele traject wat komt kijken bij incassozaken kunt vermijden, maar soms zal het toch nodig zijn om een professional in te huren.
Het runnen van een bedrijf kost vaak al genoeg tijd. Dan is het niet fijn als je daarnaast ook nog achterstallige rekeningen moet afhandelen door contact op te nemen met verschillende klanten en het hele proces op moet zetten. In dat geval kan een incassobureau de redder in nood zijn. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee zal moeten houden, gezien niet elk bureau past bij jouw wensen en bij jouw bedrijf. In dit artikel zullen deze verschillende zaken uiteen worden gezet, zodat ook jij een incassobureau kunt vinden die bij je past. Op rumag.nl kun je hier alles over lezen!

Doe je eigen onderzoek

Incassobureaus zijn vaak gespecialiseerd op bepaalde gebieden. Sommigen blinken bijvoorbeeld uit in het binnenhalen van betalingen van grote bedrijven, terwijl anderen goed samenwerken met kleine bedrijven. Zoek indien mogelijk uit met wat voor soort debiteuren het incassobureau het vaakst te maken heeft en wat voor soort bedrijven het helpt. Op deze manier kun je bepalen of zij ook wat voor jou kunnen betekenen, of dat je beter verder kunt zoeken.

Expertise

Net zoals je je zou verdiepen in de achtergrond van een potentiële werknemer, zou een ondernemer met een bedrijf naar de expertise moeten vragen bij het inhuren van een incassobureau. Elke incassant binnen het bureau vertegenwoordigt jouw bedrijf tijdens het incassotraject. Het personeel van het incassobureau moet worden voorgelicht over de fijne kneepjes van jouw branche en de regelgeving rond incasso. Door dit vooraf al te doen in een kennismakingsgesprek, kun jij op een rijtje krijgen of de expertise van het incassobureau wel bij jou past.

Contact met het bureau

Voordat je een incassobureau inschakelt, stel je enkele richtlijnen op over hoe je tijdens het incassoproces gecontacteerd wilt worden. Heb je een vaste contactpersoon bij het bureau? Wil je dat er tijdens het proces of bij de incasso van de vordering contact met je wordt opgenomen? Deze vragen zijn belangrijk om duidelijkheid te bieden aan jou als ondernemer. Op deze manier kunnen jij en je bedrijf ook gerustgesteld worden over het proces, mocht dat nodig zijn. Soms zijn er bedrijven die het juist fijn vinden niet te veel gestoord te worden met het incassoproces, omdat zij druk bezig zijn met het bedrijf zelf. Dan kan het ideaal zijn om af en toe een update te ontvangen.

Kostenplaatje

Zodra je een paar incassobureaus hebt gevonden die voor jouw bedrijf kunnen werken, is het tijd om naar hun kosten te kijken. Hier is het belangrijk om te weten dat de manier waarop bureaus hun diensten in rekening brengen heel verschillend kan zijn en dat je diegene moet kiezen die bij jou past. Sommige incassobureaus werken met een vaste vergoeding en anderen werken met een ‘no cure no pay’ concept. Een ding om in gedachten te houden is dat wat er ook gebeurt, als je eenmaal een incassobureau hebt ingehuurd, je niet het volledige bedrag ontvangt dat je verschuldigd bent. Vaak zal je toch wat af moeten staan als vergoeding. Dit kan verschillen per incassobureau, dus goed om dat ook op een rijtje te krijgen voordat je een incassobureau kiest.