DWDD-medewerkers: ''Uiterlijk en seksuele voorkeur waren belangrijker dan werkprestaties''

de wereld draait door 1
Eindelijk is het langverwachte onderzoeksrapport naar de misstanden bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gepubliceerd. Het rapport onthult verontrustende getuigenissen van medewerkers van het programma De Wereld Draait Door (DWDD), waarin uiterlijk en seksuele voorkeur als belangrijker worden beschouwd dan de inhoudelijke werkprestaties.

Ongewenst gedrag DWDD

Al jarenlang deden er verhalen de ronde over ongewenst gedrag
en misstanden bij de NPO, variërend van schreeuwen tot intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. In 2022 leidde een artikel in de Volkskrant over misstanden bij De Wereld Draait Door tot de oprichting van een onderzoekscommissie. Tientallen voormalige werknemers beschuldigden Matthijs van Nieuwkerk van 'extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen'.

Onderzoeksrapport

Vandaag, meer dan een jaar later, heeft de Van Rijn-commissie het langverwachte onderzoeksrapport over deze misstanden gepresenteerd. Uit gesprekken met voormalige medewerkers van DWDD blijkt dat er sprake was van 'onwenselijk, kwetsend en grensoverschrijdend gedrag' op de werkvloer. Collega's zouden openlijk hebben gesproken over de seksuele aantrekkelijkheid en beschikbaarheid van vrouwelijke medewerkers en stagiaires.

Medewerkers DWDD

De medewerkers gaven aan dat zij de indruk kregen dat uiterlijk en seksuele beschikbaarheid invloed hadden op belangrijke beslissingen, zoals aanwervingen en contractverlengingen. Daarnaast beweerden sommige medewerkers dat uiterlijk en seksuele voorkeur belangrijker waren dan de werkinhoudelijke prestaties. Het rapport vermeldt citaten en voorvallen waarin leidinggevenden expliciet uiterlijke en seksuele voorkeuren noemden als beoordelingscriteria die zwaarder wogen dan de prestaties op het werk. Enkele medewerkers gaven zelfs aan de publieke omroep te hebben verlaten vanwege deze problematiek.

↡ Bekijk hier de video ↡