Expeditie Robinson-kandidaten beschuldigd van racisme

image 2023 09 04 152902
Frits Wester zegt dat hij en drie andere witte kandidaten van Expeditie Robinson worden beschuldigd van racisme omdat ze twee niet-witte kandidaten naar huis hebben gestuurd.

Racisme in Expeditie Robinson?

De eerste aflevering van Expeditie Robinson, dat zaterdagavond werd uitgezonden op RTL 4, heeft enige onrust veroorzaakt. Al snel nadat ze op het onbewoonde eiland waren aangekomen, bezorgde presentatrice Nicolette Kluijver een brief aan de twee kandidatenkampen. Slechts twee leden van elk kamp mochten deze brief lezen.
Deze twee kampgenoten kregen de opdracht om onmiddellijk één kandidaat uit hun kamp weg te stemmen. Het duo Krista Arriëns en Willem Voogd besloot Iris van Lunenburg uit het ene kamp te stemmen, terwijl het paar Frits Wester en Chelsey Weimar (de schoondochter van Linda de Mol) in het andere kamp voor Eva Simons koos.
Het besluitvormingsproces werd op beeld vastgelegd. In beide gevallen werd er een muntje opgegooid om tussen twee opties te kiezen, dus het was Eva versus een andere kandidaat en Iris versus een andere kandidaat. “Je moet een afweging maken: wie is fysiek sterk, wie zou dit goed kunnen, wie zou dat goed kunnen, wie hebben we al, wat hebben we nog nodig?”, vertelt Frits.
Ondanks het tossen worden zij volgens Frits toch beschuldigd van racisme. “Je vroeg me net naar de reacties op Expeditie”, zegt hij in Renze op Zondag. “Ik dacht: ik zeg het niet net over de negatieve reacties, maar waar ik van schrok: we moesten op beide eilanden iemand wegsturen op de eerste avond.”
Hij vervolgt: “Dat deden we op beide eilanden via loting. Een paar mensen waar we tussen gingen loten. Dat waren twee donkere vrouwen: Eva en Iris. Gisterenavond op X: ‘Ja, het is racisme, twee donkere vrouwen werden er als eerst uitgestuurd.”
image 2023 09 04 152859

GEK & ONWERKELIJK

Frits ontkent die beschuldigingen van racisme. “Toen ik dat las, dacht ik: hoe kom je hier in vredesnaam bij? Daar heeft niemand over nagedacht en hier wil ik ook niet eens over nadenken.”
Hij wil het niet al te serieus nemen. “Dan gaan we elkaar echt dingen in de schoenen schuiven die zó gek en onwerkelijk zijn.”

↡ Bekijk hier de video ↡