Grote kans dat je dit jaar meer dan 5 euro betaalt voor pepernoten

schermafbeelding 2023 08 16 om 115629
Hoewel de meeste nog genieten van de zomervakantie , zijn ze in de fabrieken al druk bezig met de pepernoten. Zin in chocoladeletters en pepernoten? Ze liggen alweer in de winkels! Maar pas op, ze zijn dit jaar wat duurder. Waarom? Dat lees je hieronder.

Waarom is chocola duurder?

Veel mensen zijn nog lekker op vakantie, maar in de opslagplaatsen liggen al bergen chocoladeletters en pepernoten klaar. Maar let op: door hogere kosten voor cacao en suiker gaan de prijzen omhoog. Droste, een bekende chocolademaker, zegt dat chocoladeletters dit jaar ongeveer 10 tot 15 procent duurder zullen zijn. Als we dit optellen bij de prijsverhoging van vorig jaar, komt dit neer op een stijging van 25 tot 30 procent! Ze geven als reden dat ze meer moeten betalen voor hun ingrediënten. Cacao kost bijvoorbeeld 50 procent meer dan eerst.
schermafbeelding 2023 08 16 om 115508

Meer kosten voor pepernoten

Het is niet alleen de cacao die duurder is geworden. Andere dingen kosten ook meer geld. Zoals het vervoeren, de verpakking, en de energie. Ook het weer speelt een rol. Het weer is niet goed geweest voor de cacao-oogst. Thijs Geijer, een expert, zegt dat de prijs van cacao het hoogst is in tien jaar. Maar er is ook goed nieuws. Sommige dingen zijn juist goedkoper geworden, zoals graan en olie. Helaas gaat dat niet op voor cacao en suiker.

Pepernoten en het gevoel van gezelligheid

Oscar de Lange, de baas van een groot pepernotenbedrijf, zegt dat pepernoten dit jaar waarschijnlijk ook duurder worden. Misschien gaat een zak chocolade-pepernoten wel meer dan 5 euro kosten. Maar, mensen houden van deze lekkernijen, vooral omdat ze denken aan gezellige tijden zoals Sinterklaas. Dus ondanks de hogere prijs blijven ze het kopen. Wel merkt hij op dat sommige mensen liever kleinere zakjes kopen, omdat het dan lijkt alsof ze minder geld uitgeven. Droste heeft daarom nu ook een kleinere chocoladeletter gemaakt, zodat iedereen kan genieten van hun chocolade.

↡ Bekijk hier de video ↡