Heftig: Oplichter overlijdt na uitzending 'Oplichters aangepakt'

download
RTL heeft de laatste aflevering van het programma Oplichters Aangepakt offline gehaald vanwege het plotselinge overlijden van de ‘oplichter’ in de uitzending. Onderzoek wijst uit dat het gaat om de man die in het programma werd beschuldigd van het oplichten van een ouder echtpaar. Hij is daags na de uitzending zelf uit het leven gestapt, melden bronnen.

Confrontatie

In Oplichters Aangepakt gaat misdaadjournalist Kees van der Spek de confrontatie aan met oplichters die zowel online als in het echte leven een spoor van vernieling achterlaten. In de nieuwe aflevering, die inmiddels offline is gehaald, vertelden Frans en Karin hun verhaal. Het stel verkocht hun zaak om in de Spaanse badplaats Benidorm van hun pensioen te genieten. Hun vriend Thomas, die daar woont en al jaren een bekende van hen is, haalde hen over om 40.000 euro te investeren in een nieuw bedrijf.

Geschokt

Thomas beweerde dat zij de kans hadden om hun inzet te verdubbelen, maar uiteindelijk bleek het om oplichting te gaan. Een rechter veroordeelde hem tot het terugbetalen van het geld, zoals is af te leiden uit een vonnis dat in handen is van deze site. Van der Spek reageert geschokt op het overlijden van Thomas, maar kan – op verzoek van de nabestaanden – niet uitgebreid reageren, zo meldt het AD.

'Ontzettend verdrietig'

“Ik voel me ontzettend verdrietig. Dit overstijgt het belang van mijn programma. Journalistiek en juridisch hebben we geen fouten gemaakt of onjuistheden verspreid in de uitzending. Maar niemand wil dit soort uitkomsten. Daarover ben ik erg ontdaan. We wensen de nabestaanden veel sterkte toe met dit verlies. Op hun verzoek is de uitzending offline gehaald", aldus Van der Spek.

Bedreigingen

In het programma werd Thomas’ gezicht onherkenbaar gemaakt en werd hij enkel bij zijn voornaam genoemd. Ondanks dat werd zijn identiteit snel bekend op sociale media, inclusief zijn foto en adresgegevens, waarna hij veel bedreigingen ontving.