KNVB stopt met verplichting OneLove-band: dit doen clubs nu

onelove armband3
De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft besloten om clubs niet meer te vragen om actief deel te nemen aan de OneLove-campagne tijdens eredivisiespeelrondes. Dit houdt in dat voetballers de speciale aanvoerdersband, die bij deze campagne hoort, alleen dragen als zij of hun club dit willen. Houssin Bezzai, verantwoordelijk voor de aanpak van racisme en discriminatie bij de KNVB, liet dit weten tijdens een bijeenkomst op Coming Out Day. Hij gaf aan dat de KNVB de campagne nog steeds steunt, maar dat clubs zelf mogen kiezen hoe ze deze steun tonen.

Reacties op KNVB OneLove-band

Thijs Smeenk, van de John Blankenstein Foundation die strijdt voor acceptatie van homo's in de sport, was niet blij met dit nieuws. Volgens hem is de timing van de aankondiging pijnlijk, vooral omdat het op Coming Out Day gebeurde. Hij vreest dat clubs het belang van de campagne over het hoofd zien als ze niet direct gevraagd worden om mee te doen. Ook andere organisaties, zoals COC Nederland en de Roze Kameraden, lieten hun teleurstelling blijken. Zij vinden het besluit onbegrijpelijk en hopen dat de KNVB het heroverweegt.
In het verleden zorgde de OneLove-campagne al voor ophef. Sommige voetballers, zoals Orkun Kökcü van Feyenoord en Redouan El Yaakoubi van Excelsior, kozen ervoor om de band niet te dragen. Hun besluiten zorgden voor veel discussie en verdeeldheid binnen de voetbalwereld.

KNVB en OneLove-band

Thijs Smeenk merkt op dat er recentelijk een groeiende weerstand is tegen de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap in Nederland. Dit komt volgens hem niet alleen door meningsverschillen over seksuele oriëntatie, maar ook door vragen rondom genderidentiteit. Smeenk haalt aan dat hij tijdens workshops soms spottende opmerkingen krijgt die hij enkele jaren geleden niet hoorde.
In vergelijking met buurlanden loopt Nederland achter. Smeenk geeft het voorbeeld van voetbalwedstrijden in Engeland en Duitsland, waar regenboogvlaggen vrijelijk in stadions hangen, iets wat in Nederland tot controverse zou leiden.
Als positief punt haalt Smeenk aan dat sommige heteroseksuele voetballers openlijk hun steun uitspreken voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Hun invloed kan helpen in de strijd voor acceptatie binnen en buiten de voetbalsport.

↡ Bekijk hier de video ↡