Nieuw album Taylor Swift The Tortured Poets Department brak Spotify-record nog voordat het uitkwam

nieuw album taylor swift
Taylor Swift heeft met haar nieuwe album The Tortured Poets Department een Spotify-record verbroken voordat de plaat verscheen. Geen enkel album werd eerder zo vaak vooraf opgeslagen, of 'pre-saved', als de nieuwe plaat van de 33-jarige zangeres. Dat deelt de muziekstreamingdienst in een bericht op X.
"Op 18 april 2024 werd Taylor Swifts album The Tortured Poets Department het vooraf meest opgeslagen album in de geschiedenis van Spotify", deelt Spotify. De streamingdienst meldde niet wie het vorige record in handen had of hoe vaak Swifts album vooraf werd opgeslagen.

The Tortured Poets Department streamen

The Tortured Poets Department is het elfde studioalbum van Swift. Donderdag maakte de zangeres bekend dat ze het duet dat ze opnam met Post Malone, de leadsingle van het album heeft gemaakt. Dat lied heet Fortnight.

Taylor Swift maakt geen wraakmuziek meer

Het nieuwe album van Taylor Swift bevat geen liedjes waarmee ze iemand wil "wreken". Dat zegt de 34-jarige zangeres in een verklaring op Instagram.
Swift beschrijft haar nieuwe plaat als "een bloemlezing van nieuwe werken die gebeurtenissen, meningen en gevoelens uit een vluchtig en fatalistisch moment weerspiegelen". Ze noemt dat moment "zowel sensationeel als treurig".
De zangeres benadrukt ook dat "deze periode uit het leven van de auteur" nu voorbij is. "Er valt niets te wreken, geen rekeningen te vereffenen zodra de wonden genezen zijn", schrijft Swift. "Zodra we ons droevigste verhaal hebben verteld, kunnen we er vrij van zijn."
Sinds het verschijnen van Swifts album speculeren veel fans dat enkele nummers op de plaat over haar ex-partners gaan. Een deel van de Swifties, zoals de fans van de zangeres heten, laat via sociale media weten ervan overtuigd te zijn dat enkele liedjes over Matty Healy gaan. De zanger van de band The 1975 zou een tijdje met Swift hebben gedatet. Andere liedjes zouden geïnspireerd zijn op Joe Alwyn, met wie Swift zes jaar lang een relatie had.
Beluister het eerste nummer van haar nieuwe album hieronder:

Taylor Swift in cijfers: dit zijn haar records

Taylor Swift heeft een indrukwekkende lijst van muzikale records op haar naam staan. Hier is een kort overzicht van enkele van haar belangrijkste prestaties:
- 11 originele studioalbums uitgebracht, met wereldwijd 310 miljoen verkochte platen tot 20241.
- 51 miljoen gecertificeerde eenheden in de Verenigde Staten volgens de Recording Industry Association of America (RIAA).
- 69 weken op nummer één in de Billboard 200 in de VS, het hoogste aantal voor een soloartiest.
- Haar debuutalbum ‘Taylor Swift’ stond 157 weken op de Billboard 200 en haar album ‘Fearless’ was het enige album uit de jaren 2000 dat een jaar in de top 10 stond.
- Alle vier haar albums ‘Speak Now’, ‘Red’, ‘1989’ en ‘Reputation’ debuteerden op nummer één op de Billboard 200 en verkochten elk meer dan een miljoen exemplaren in de eerste week in de VS.
- ‘Lover’ was het wereldwijd bestverkochte album van 2019 door een soloartiest.
- ‘Folklore’ maakte Swift de eerste muzikant met zeven albums die elk minstens 500.000 exemplaren verkochten in de eerste week van release in de VS1.
- Midnights’ (2022) brak records voor de grootste streamingweek voor een Amerikaans vrouwelijk album en de meeste streams op Spotify in één dag en één week.