WhatsApp downloaden in China? Vergeet het maar

whatsapp china
Apple heeft onlangs WhatsApp en Threads uit de App Store in China verwijderd, op verzoek van de Chinese autoriteiten. Deze stap volgt uit zorgen om de nationale veiligheid, hoewel specifieke redenen voor deze beslissing niet zijn onthuld. Andere Meta-apps zoals Facebook, Instagram en Messenger blijven vooralsnog beschikbaar in de Chinese App Store.

WhatsApp downloaden

Deze actie markeert een nieuw hoofdstuk in de strikte internetcontroles van China. Het land staat bekend om zijn 'Great Firewall', die toegang tot talrijke buitenlandse websites en diensten beperkt. Hoewel WhatsApp al langere tijd niet vrij gebruikt kon worden in China zonder VPN, wordt het nu nog moeilijker voor nieuwe gebruikers om de app te installeren.
De verwijdering van de apps werpt licht op de bredere geopolitieke spanningen tussen China en het Westen betreffende online veiligheid en gegevensbescherming. Zo heeft de VS soortgelijke bezorgdheden geuit over TikTok, waarbij men vreest dat de Chinese overheid de app gebruikt voor spionage.

Apple reageert

Apple heeft bevestigd dat het zich aan lokale wetten moet houden, ook al zijn ze het er niet mee eens. Dit incident benadrukt de delicate balans die internationale bedrijven moeten vinden wanneer ze opereren in landen met strikte regelgeving zoals China.