Oom Anne Faber onderzoekt Tbs-kliniek: ‘’Laatste optie voor mensen die ergens anders behandeld moeten worden’’

csm e11b84a005bb559d90aa 8091eff82b
In 2017 was heel Nederland geschokt door het tragische overlijden van Anne Faber. Nu, enkele jaren later, probeert haar oom, Hans Faber, meer te begrijpen van het tbs-systeem. Hij duikt voor een docuserie in de wereld van tbs-klinieken.

Op zoek naar antwoorden in 'In de TBS'

Hans Faber is op een missie. Na de hartverscheurende gebeurtenissen rond zijn nichtje Anne Faber, die werd vermoord door Michael P. - een man die eigenlijk tbs had moeten krijgen - zoekt Hans antwoorden. Hoe gaat het eraan toe binnen tbs-klinieken? Wat is er sinds Anne's overlijden veranderd? Voor deze docuserie volgt Hans een jaar lang patiënten, hun begeleiders en de mensen die hen behandelen in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht. Door deze reis hoopt Hans een duidelijk en eerlijk beeld te geven van een systeem dat voor veel mensen moeilijk te begrijpen is.

Hans' Bevindingen: TBS als laatste optie?

Tijdens zijn tijd in de Van der Hoeven Kliniek merkte Hans iets op: "Het lijkt erop dat tbs-klinieken vaak de laatste optie zijn voor mensen die eigenlijk ergens anders behandeld moeten worden." Hij ziet dat sommige patiënten die zware misdrijven hebben gepleegd, maar geen levenslange straf krijgen, in de tbs terechtkomen. Er zijn ook mensen met complexe psychische problemen waarvoor geen standaardbehandeling is. Voor al deze mensen is de tbs-kliniek vaak de laatste stop, waardoor de klinieken vol raken en het systeem vastloopt.

Meer dan alleen een serie: 'In de TBS' Podcast

Naast de serie heeft Hans Faber ook een podcast gemaakt genaamd 'In de TBS'. Deze biedt nog meer inzichten en diepgaande gesprekken over het tbs-systeem.
Tbs, een afkorting voor terbeschikkingstelling, is een maatregel die rechters vaak opleggen aan misdadigers die een gevaar vormen voor de samenleving. Recente voorbeelden zijn zoals Olivier de G., die na een vreselijke misdaad erkende dat hij dringend hulp nodig had. Dit soort verhalen zorgt ervoor dat er steeds meer vragen worden gesteld over het huidige tbs-systeem, zowel door daders als door experts.

↡ Bekijk hier de video ↡