Hoe is het om fulltime in een camper te reizen?

camper travel header blog
Lisa (31) en Erik (31) en reizen al zo’n anderhalf jaar met hun camper 'Fred' door Europa. Of eigenlijk, over de wereld. 'Nee, het is niet altijd onze droom geweest om fulltime in een camper te leven.'Om je een beeld te geven: we schrijven dit blog vanaf de Georgische Kaukasus aan de grens met Rusland, klinkt gaaf toch?

Camper

Toch heeft ons fulltime camper leven niet alleen maar voordelen en is natuurlijk niet alles zo perfect als dat je op #vanlife voorbij ziet komen. In dit blog geven we je realistisch beeld van ons fulltime reisleven
: hoogte- en dieptepunten, voor- en nadelen en geven wij antwoord op de meest gestelde vraag. Waar betalen jullie dat allemaal van?
Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, het is niet altijd onze droom geweest om fulltime in een camper te leven en als zo genoemde ‘digital nomads’ over de wereld te trekken. Sterker nog, voordat wij aan onze rondreis door Europa begonnen hadden wij nog nooit in een camper geslapen. Nadat we eind 2019 onze banen hadden opgezegd en onze woning hadden verkocht, vertrokken we met onze backpacks naar Azië. Na drie geweldige maanden in Thailand en Sri Lanka zaten we noodgedwongen alweer in het vliegtuig naar Nederland door de wereldwijde pandemie.Daarna vielen er twee dingen samen: de landsgrenzen van Europa openen weer langzaam en Eriks ouders verkochten hun camperbusje: bingo! Opeens was daar de mogelijkheid om onze reis te vervolgen. Na een kleine verbouwing en wat garagebezoekjes waren wij en ‘Fred’ klaar voor vertrek.

De nadelen en dieptepunten

Althans, zo klaar als je kunt zijn. Want niemand is direct voorbereid om plotseling op 5m2 te leven, om elke paar dagen een porta potti te moeten legen (hoe werkt dat eigenlijk? Wij moesten het ter plekke nog googelen), continue in de gaten te houden hoeveel ‘schoon’ water er nog is om te kunnen drinken en koken. Constant op de meters kijken hoeveel elektriciteit er nog in de huishoudbatterijen zit om laptops op te kunnen laden en de koelkast te laten draaien. Ook vergeet je de koelkast tijdens het rijden op slot te doen: dan kun je de yoghurt daarna van de ramen afhalen ;-). Of de jerrycans blijken niet goed dicht te zitten, waardoor de camper voor de zoveelste keer onder water komt te staan.Ook ben je elke dag bezig met het zoeken naar een geschikte slaapplaats. Waar kunnen we veilig en recht slapen? Niet alleen in het begin is het zoeken en aftasten, maar eigenlijk houdt dit ons nog altijd bezig. Elk land heeft andere regels en we weten nooit waar we ’s nachts uitkomen.

De voordelen en hoogtepunten

Toch hebben we geen moment spijt van onze beslissing. De wereld lijkt nog steeds op slot te zitten, maar door de bus hebben wij al zoveel onvergetelijke momenten gehad. Zo hebben we anderhalve week bij een Italiaanse familie gestaan in Piëmont, hebben we schitterende hikes gemaakt in de spectaculaire Zwitserse natuur en geslapen onder gletsjers. Hebben we maanden op Griekse stranden doorgebracht, al dan niet noodgedwongen door een strikte lockdown. Of raakte onze bus met -20 graden ingesneeuwd in Noord-Macedonië waardoor wij de ijzige kou inruilden voor een wintersportvakantie.Het kunnen uitkiezen van je eigen achtertuin: een cliché, maar dat is echt zo’n vrij gevoel. Zo kun je na de sneeuw wakker worden tussen de palmbomen met uitzicht op een azuurblauwe zee. Of je gordijnen openen en uitkijken op de luchtballonnen van Cappadocië in Turkije. Dit zorgt ervoor dat alle eerdergenoemde nadelen op geen enkele manier opwegen tegen deze nieuwe vorm van leven.

Financieel

Mei 2020 zijn wij gestart met Reisstel.nl: een online reisblog. Niet alleen om onze reizen vast te leggen en te delen, maar ook om de uitdaging aan te gaan een inkomen te verdienen onderweg.Dit betekent dat we tijdens het reizen elke dag druk aan de slag zijn om content en online producten te ontwikkelen, blogs te schrijven en contacten leggen met (potentiële) opdrachtgevers en samenwerkingen. We hebben 1.000 keer de handdoek in de ring willen gooien: gewenste resultaten bleven uit en we waren mega onzeker over alle nieuwe werkzaamheden. Maar we kunnen stellen: de aanhouder wint. Na 1,5 jaar verdienen we ongeveer net zoveel als dat we uitgeven en kunnen we onze droom verder in vervulling brengen. Fulltime blijven reizen.
Reis je mee?
Momenteel reizen wij met de camper richting Japan. Je kunt ons volgen op @Reisstel.nl.