Op workation in loondienst? Yes please!

blue bay header workation
Op workation in loondienst? Alieke Ingerman bewijst dat het kan. Zij werkt regelmatig remote, is workation-expert en geeft graag tips.

Workation

Misschien herken je het wel, je hebt meer reiskriebels dan vakantiedagen. Mooi shit! Tot je ontdekt dat een workation DE oplossing is voor dat probleem. Ik ben Alieke, een reislustige 34 jarige ondernemer uit Utrecht, die het liefst de hele wereld wil zien. Zo’n 4 jaar geleden ontdekte ik dat een baan in loondienst niet hoeft te betekenen dat je weinig kunt reizen, als je gewoon je laptop mee neemt. Er zijn veel banen waarbij je op afstand kunt werken en door corona is wel bewezen dat je niet altijd op kantoor hoeft te zijn, dus VAMOS!

Waarom op workation?

Soms ben je toe aan een change of scenery en wat positieve energie. Reizen is altijd de manier om vrolijk te worden en te genieten van je vrijheid. Je kunt nieuwe culturen ontdekken, andere mensen leren kennen en vaak genieten van een lekker zonnetje.Misschien vraag je je af of het niet te verleidelijk is om volledig op te gaan in de vakantiesfeer en de balans met werk uit het oog te verliezen. Ja en nee. Ja die verleiding is er, nee mijn verantwoordelijkheidsgevoel is te groot om te kunnen verzaken. Je wil jezelf in de spiegel aan kunnen kijken en daarnaast ligt er ook gewoon werk op de stapel dat uitgevoerd moet worden. Jouw workation trekt vast de aandacht van wat (‘jaloerse’) collega’s, gratis tip: het is niet het moment om te verzaken als je onder een vergrootglas ligt. ;)

Wat vind je werkgever ervan?

Er zijn nog genoeg bedrijven die weinig weten van remote werken en workations. Het is nieuw en zoals bij alle nieuwe dingen geldt ook hierbij dat mensen er aan moeten wennen. Bedrijven hechten, als het goed is, veel waarde aan werkgeluk. Ze vinden vrijheid en vertrouwen belangrijk, net als jij, waardoor werknemers de flexibiliteit krijgen om te werken vanuit waar ze zelf willen. Mits je natuurlijk aan wat randvoorwaarden voldoet, zoals goed internet, een goede werkplek, bereikbaar zijn en je werk goed doen. Maar dat is allemaal prima haalbaar.

Het gesprek met je werkgever

Als je vanuit het buitenland wil gaan werken moet dit naar mijn mening altijd in overleg, sneaky er tussenuit knijpen is risicovol. Eerlijk is eerlijk, toen ik de eerste keer ging vragen of ik vanuit Spanje mocht werken was ik best nerveus. Het is iets nieuws en daarom toch altijd even spannend. Maar het was een heel fijn gesprek en alles was bespreekbaar. Ik gaf direct aan dat ik had nagedacht over de randvoorwaarden zoals de werkplek en bereikbaarheid, dat hielp wel. Ga ook het gesprek aan met je leidinggevende over remote werken. Hiervoor mijn tips:
- Ga na of er al regels zijn voor werken vanuit het buitenland
- Bereid het voor en schrijf letterlijk op welke punten je wilt bespreken, dit zijn;
- Waarom is dit voor jou belangrijk? (Welke behoeften heb jij)
- Hoe lang wil je weg en waar wil je heen (let op het tijdsverschil)
- Hoe gaat je werkweek er uit zien (aantal uur werken, welke tijden)
- Waar verblijf je (veilige wifi, goede werkplek, bereikbaar zijn)
- Wil je extra vrije dagen of onbetaald verlof (wees concreet)
Vind je het leuk om mij te volgen of tips te krijgen? Volg mij dan op Instagram/Facebook @remoteworkingnl. Meer inspiratie en blogs vind je hier.