Skip to main content

Bas en Bianca, het stel achter @vrolijkopreis, zijn twee avontuurlijke reizigers op zoek naar de mooiste plekjes van de wereld. Op Instagram delen zij de meest jaloersmakende foto’s. Wij werden nieuwsgierig hoe zij deze foto’s maken. Dus tijd om even te bellen en te vragen of ze hun fotografie geheimen met ons wilde delen. . 
Eerst even een kleine introductie. Wie zijn jullie?
Wij zijn dus Bas Leupen en Bianca Vrolijk. De naam @vrolijkopreis komt ook deels van Bianca’s achternaam, naast dat wij ook altijd heel vrolijk zijn op reis! Voordat wij aan @vrolijkopreis begonnen speelde Bas rugby op hoog niveau en was Bianca gymlerares op de basisschool. Wij kwamen elkaar tegen op een moment dat wij eigenlijk beide al plannen hadden voor de toekomst. Bianca zou een jaar gaan reizen en Bas was van plan naar Australië te gaan om te gaan rugbyen. Deze plannen hielden ons toch niet tegen en na een maand official te zijn boekten wij samen een ticket. Bas had toen mijn ouders nog niet eens ontmoet! Nu zijn wij bijna drie jaar en 39 landen verder! 
https://www.instagram.com/p/CEJ91m6jaQB/

Wat is de mooiste plek waar jullie zijn geweest?
Die plek ligt gewoon in Europa: namelijk de Lofoten in Noorwegen! Buiten Europa vonden we China echt verrassend. De natuur is heel bijzonder, wij wisten niet dat China zulke waanzinnige en afwisselende landschappen kent! Hier zijn vooral de bergen bij Yangshuo en de “avatar bergen” in Zhanziiajie ons bijgebleven. Het mooiste land waar ik (Bianca) alleen ben geweest is toch wel echt Nieuw-Zeeland, hier willen we dan ook heel graag nog een keer samen naartoe! Je hoort het al, moeilijk om één keuze te maken in een wereld met zoveel moois!

Wauw! Klinkt als een droom. En kijkend naar jullie Instagramfoto’s droom ik nog steeds. Wat een heerlijke plaatjes. Hoe maken jullie deze mooie reisfoto’s? Waar houden jullie allemaal rekening mee?
Wij plannen eigenlijk altijd alles van te voren. Populaire plekken zijn vaak druk bezocht en daarom kiezen wij altijd voor de gouden uren. Dit zijn de uren tijdens zonsopgang en zonsondergang. Het licht is tijdens deze uren het mooist, wat erg belangrijk is voor je foto’s. Wij staan meestal vroeg op, zodat wij met zonsopgang op de berg staan. Het is dan ook vaak een stuk rustiger. Wij genieten ervan als wij een plek voor onszelf hebben. 
https://www.instagram.com/p/CEWxroIjb20/
Oke, check mooie plek gevonden! Maar hoe maak je dan een mooie foto?
Als je wel op klaarlichte dag naar een mooie plek toe gaat is het niet handig om foto’s in de felle zon te schieten. Zeker niet een foto waar je gezicht op staat. Je krijgt hierdoor harde lijnen in je gezicht. Zo zie je vaak op foto’s dan het ene helft van het gezicht een schaduw heeft, terwijl de andere helft van het gezicht te overbelicht is. Dan kan je nog beter onder een boom gaan staan, zodat je een zachtere uitdrukking hebt op je gezicht. 
Waar moeten we nog meer op letten?
Gaandeweg hebben wij ook geleerd dat we de foto’s verticaal moeten schieten in plaats van horizontaal. Instagram is ons visitekaartje en verticale foto’s werken daar veel beter. Dit is vaak wel een uitdaging met landschapsfoto’s, omdat je veel meer van de foto ziet als je een foto horizontaal schiet. Qua formaat proberen wij de foto’s altijd te maken in 4×5 inch. Dit formaat foto werkt het beste en worden dan ook het meest gedeeld door andere pagina’s. 
En waar letten jullie nog meer op?
Waar wij ook veel rekening mee houden is dat wij zelf ook vaak genoeg op de foto’s staan. Dit werkt bij ons veel beter dan alleen een landschap foto. Dit zijn vooral foto’s waar ons gezicht zichtbaar is, waar wij lachend op staan, waar de blijheid ervan afspat. Foto’s waar wij in de lucht springen of met onze armen in de lucht. Eigenlijk waar wij gewoon echt onszelf zijn; vrolijk op reis!
Zoals jullie al zeiden houden jullie erg veel van de natuur en fotograferen jullie veel landschappen. Waar let je dan op qua omgeving tijdens het maken van een foto?
In ieder geval dat er zo min mogelijk mensen op je foto staan. Eigenlijk het liefst natuurlijk helemaal niemand anders. Dit kan soms best een challenge zijn. Zeker op de populaire plekken waar iedereen naartoe gaat. Het vergt een voorbereiding. Ook gebruiken wij de omgeving echt in onze foto’s. Als er in de buurt van je hoofd een vervelend takje rondzwerft, kan je dit takje als obstakel zien. Maar je kan er ook juist gebruik van maken om de aandacht op je foto te vestigen. Speel met de omgeving. Kijk naar welke hoek het beste uitkomt. Probeer het takje niet in het midden van de foto te plaatsen, maar laat die tak uit een hoek komen. Het schieten uit een andere hoek en een extra element in jouw foto zorgen ervoor dat je jezelf onderscheid.  
https://www.instagram.com/p/CDRfQo1juJ1/
Met wat voor apparatuur maken jullie je foto’s?
Ook wij zijn gestart met het maken van onze foto’s op onze telefoon. Dit was zo een drie jaar geleden in Australië en Nieuw-Zeeland. Dat was toen zelfs nog met een Iphone 6. Inmiddels maken wij al onze foto’s met een systeemcamera. Je merkt het verschil ontzettend! Camera’s van mobiele telefoons zijn tegenwoordig echt heel erg goed, maar dit is toch meer voor de portretfoto’s. Voor landschapsfoto’s heb je gewoon te weinig. Wij hebben een systeem camera, de SONY A5100. Deze is licht om mee te nemen en komt in de buurt van een spiegelreflexcamera. Het liefst neem ik natuurlijk een spiegelreflexcamera mee, want dan worden de foto’s nog beter. Maar wij hebben ook altijd onze drone en Gopro mee en als je dan ook nog een spiegelreflexcamera moet mee slepen, dan is dat best zwaar.  Naast onze systeemcamera gebruiken we onze drone vaak voor filmpjes die wij opnemen en de Gopro wordt ingezet bij wateractiviteiten. 
Wat voor foto-programma’s gebruiken jullie om de foto’s mee te bewerken?
Doordat wij onze foto’s maken met een systeemcamera schieten wij de foto’s in RAW. Dit is een ruwe versie van je foto, waarbij de foto volledig onbewerkt blijft.  Wij kiezen ervoor onze foto’s niet in JPEG te schieten. JPEG is een formaat dat automatisch al een kleurbewerking doet. Als je RAW schiet dan wordt er niets met de kleurbewerking gedaan, je foto is dan heel erg grauw. Het fotoformaat is vele malen groter, doordat er meer data bij de foto zit. Voor beginnelingen onder ons is dit misschien nog een stapje te ver en is het prima om de foto’s in JPEG te schieten. De RAW foto’s bewerken wij zelf in Adobe Lightroom en daardoor bepalen wij zelf welke kleuren wij naar voren willen laten komen en welke niet. Bij een JPEG foto wordt dit gedeeltelijk al voor je gedaan. 
Hebben jullie eigen presets?
Presets zijn voorinstellingen in Lightroom. Je kan eigen presets maken, zodat je foto’s dezelfde kleurenthema’s hebben. Het kost natuurlijk veel tijd om dit elke keer opnieuw in te stellen en vallen de kleuren toch vaak anders uit. Met een preset heb je de standaardinstelling bij elkaar en hoef je de opgeslagen preset alleen over de foto heen te gooien, net zoals een filter. 
Bas is daar wel mee bezig om deze te maken. Ze zijn nog niet af, maar wel in ontwikkeling. Wij hebben een aantal foto’s waarbij ik de filters erg fijn vindt. Deze hergebruiken wij vaak bij nieuwe foto’s en die passen wij dan maar een heel klein beetje aan. 
Gebruiken jullie standaard filters?
Wij gebruiken Lightroom om onze foto’s te bewerken. Daar hebben we dus onze eigen filters opgeslagen die we erg mooi vinden. Toch kijken we altijd wel naar de foto en wijzigen het dan toch altijd net even wat meer. Standaard filters hebben wij dus eigenlijk niet. Nadat wij de foto in Lightroom hebben bewerkt en naar Instagram uploaden gebruiken wij nog wel de lux-functie op Instagram. Wanneer je een foto op Instagram bewerkt zie je midden bovenin een toverstafje; dat is de lux functie. Deze gooi ik er op het einde nog even overheen. 
Hebben jullie nog tips voor mensen die ook zulke mooie reisfoto’s willen maken?
Begin klein; fotografeer met je telefoon en kijk of het echt wat voor jou is. Lightroom kan je op je telefoon installeren. Zo kan je beginnen met de foto’s op je telefoon om deze te editten. 
Vind je het echt leuk dan adviseren wij echt om een goede systeemcamera te kopen. Dit scheelt echt veel in foto’s. Een systeemcamera is net een stukje makkelijker in gebruik als je net begint vergeleken met een spiegelreflexcamera.
https://www.instagram.com/p/B01JUz6BXYa/
Nog een extra tip? 
Als je het echt leuk vindt en meer wil leren doe dan een fotografiecursus! Wij hebben dit ook gedaan en hebben hier ontzettend veel van geleerd. En wees niet bang om fouten te maken, daar leer je alleen maar van. Het kan frustrerend zijn, maar uiteindelijk kom je zoveel verder. Bianca maakte in het begin nog wel eens een scheve foto. Je kan bijvoorbeeld op je camera een grid instellen van negen vlakken. Dan kan je een soort horizon instellen, waarbij je op de lijnen kan letten tijdens het maken van je foto’s. Hierdoor fotografeerde Bianca geen scheve horizon meer. En zoek inspirerende mensen op! Dat is de laatste tip die wij willen meegeven. Hier halen wij heel veel inspiratie uit en ook wij blijven leren. Zo bezoeken wij regelmatig het instagramaccount @backpackingviews_ voor foto inspiratie. Hier komen hoge kwaliteit foto’s voorbij van natuur- en hike liefhebbers. Wij houden natuurlijk echt van de natuur, maar er zijn ook genoeg account waar steden mooi gefotografeerd worden. Zoek mensen op die voor jou een inspiratie zijn!   
https://www.instagram.com/p/CDwOSyRjuNs/
Wij zijn nog even benieuwd, hoe is het om altijd samen te reizen? Gaat dat nooit vervelen?
Het reizen samen gaat eigenlijk heel gemakkelijk. Ik denk dat het scheelt dat we precies dezelfde dingen leuk vinden om te doen. We zijn beiden namelijk erg actief. Wel hebben we een heel verschillend karakter, maar grappig genoeg vullen we elkaar op die manier vaak juist aan. Zo ben ik (Bianca) een onwijze twijfelaar en vind ik het juist fijn dat Bas van de knopen doorhakken is. En merk ik (Bas) dat ik Bianca’s inlevingsvermogen erg fijn vind en steeds meer overneem.

Misschien een beetje corny, maar we halen gewoon het beste in elkaar naar boven. En tuurlijk zijn er ook heus wel momenten dat we even wat ruimte nodig hebben, maar wat wil je met letterlijk 24/7 samen zijn? Op dat soort momenten is het even geven en nemen. Meestal heb ik (Bianca) na 6 weken samen ook even zo’n dag dat ik alleen wil zijn. Bas weet dit inmiddels ook al en laat me dan gewoon even. M’n favo serie op en gewoon even helemaal niets doen.

Bas en Bianca zijn te volgen op @vrolijkopreis en gaan dit jaar dichterbij huis het avontuur opzoeken. In hun van zullen ze de aankomende maanden rondreizen door Europa en hopelijk kunnen ze volgend jaar hun plannen doorzetten om nog meer landen en continenten te bezoeken.
DIT VIND JE OOK LEUK: 5 X DE LEUKSTE HOTSPOTS VAN LISSABON